• Αλματώδης είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία αλλά εντυπωσιακά χαμηλό παραμένει το ποσοστό θνησιμότητας

• Ανησυχία επικρατεί, μην γίνει η Γερμανία η επόμενη Ιταλία

• Η Μέρκελ κάνει έκκληση στους Γερμανούς να κάνουν υπομονή

 Από τη Δέσποινα Τσόκου

60.659 κρούσματα αλλά „μόνο“ 482 θάνατοι

Καλπάζει ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία. Στα 60.659 ανέρχονται ως τώρα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά επί συνόλου, γεγονός που κατατάσσει τη Γερμανία στην πέμπτη θέση με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κίνα και την Ισπανία. Τα τρία κρατίδια της Γερμανίας με τα περισσότερα κρούσματα παραμένουν η Βαυαρία, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη. Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό SARS-CoV2 (0,79%) στη χώρα συνεχίζει να παραμένει αξιοσημείωτα χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία (11%) και η Ισπανία (8%), αν και παρουσιάζει μια πολύ ελαφριά αύξηση τις τελευταίες μέρες.

Συνολικά κρούσματα 60659 

Έχουν πεθάνει 482

Έχουν αναρρώσει  9221

(Πηγή: John Hopkins CSSE, 29.03.2020 / 8:30 μ.μ.)

Γιατί το ποσοστό θνησιμότητας στη Γερμανία είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες; Ο Δρ. Ρίτσαρντ Πέμποντι, ειδήμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιεί να μην συγκρίνονται χώρες ως προς την εξέλιξη του κορωνοϊού, καθότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε κάθε χώρα. «Είναι σαν να συγκρίνουμε τα μήλα με τα αχλάδια>>, τονίζει ο εμπειρογνώμονας.

Το φαινόμενο της εντυπωσιακά χαμηλής θνησιμότητας στη Γερμανία συνεχίζει ωστόσο να προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στην παγκόσμια κοινότητα και φαίνεται να είναι απόρροια ενός συνδυασμού παραγόντων. Μέχρι σήμερα κάποιες από τις επικρατέστερες εξηγήσεις των ειδικών, επικεντρώνονται στους εξής παράγοντες:

1. Η πανδημία στη Γερμανία φαίνεται να είναι ακόμη – με γνώμονα το „starting point“σε πρώιμο στάδιο. «Ιταλία, Ισπανία, σε αυτές τις χώρες η πανδημία είναι πιθανότατα πιο προχωρημένη από ότι είναι στη Γερμανία», εκτιμάει ο Δρ. Πέμποντι.

2. Κατά μεγάλη πλειοψηφία (79%) τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία δεν ξεπερνάνε ηλικιακά τα 60 έτη, γεγονός που δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευπαθούς ομάδας των ηλικιωμένων απέφυγε ως τώρα τον κορωνοϊό (Πηγή: Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ / Statista, 26.03.2020)Το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει φερειπείν για την Ιταλία, αφού σύμφωνα με το Wired η μέση ηλικία των θετικών κρουσμάτων εκεί είναι τα 63 έτη.

3. Στη Γερμανία ακολουθείται πλέον μια επιθετική στρατηγική ως προς τα τεστ ανίχνευσης του ιού, γεγονός που οδηγεί στο να εντοπίζονται συχνά και έγκαιρα τα θετικά κρούσματα και κατ‘ επέκταση να αντιμετωπίζονται σε πολλές περιπτώσεις με επιτυχία προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με τον ιό. Η στρατηγική των πολλών τεστ έχει ωστόσο και ένα άλλο αποτέλεσμα: Στις στατιστικές της χώρας, που αφορούν στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, συγκαταλέγονται σε μεγάλο βαθμό και περιπτώσεις ανθρώπων με αρκετά ήπια συμπτώματα, κάτι που δεν ισύχει για χώρες, όπου γίνονται λίγα τεστ.

4. Η Γερμανία διαθέτει ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Ένωση Γερμανικών Νοσοκομείων υπάρχουν αυτή τη στιγμή 28.000 κρεβάτια εντατικής με αναπνευστήρες, με δυνατότητα να αυξηθούν στα 30.000 σε άμεσο χρόνο.

Θα γίνει η Γερμανία η επόμενη Ιταλία; Προειδοποίηση από Λόταρ Βίλερ 

Το ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, που διαθέτει η Γερμανία όμως, δεν αποκλείεται να φτάσει στα όριά του και να εκτυλιχθούν στη χώρα „σενάρια Ιταλίας. Αυτό δείχνει τουλάχιστον να πιστεύει ο Λόταρ Βίλερ, ο επικεφαλής του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Όπως δήλωσε ο ειδικός, που είναι γνωστός για τις ψύχραιμες αναλύσεις του, στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung: «Στην αρχή είχαν νοσήσει πολλοί άνθρωποι που δεν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. (…) Αν όμως συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού σε γηροκομεία και νοσοκομεία, τότε θα αυξηθεί το ποσοστό των ευπαθών ομάδων.» Σε αυτή την περίπτωση, ισχυρίζεται ο Βίλερ, δεν αποκλείεται ο αριθμός των ασθενών να υπερβεί εκείνον των διαθέσιμων ιατρικών μηχανημάτων. Δεδομένου ότι η Γερμανία βρίσκεται ακόμα στην «αρχή του κύματος πανδημίας», ο Βίλερ πιστεύει ότι μια άμεση επιστροφή της Γερμανίας στην κανονικότητα θα ήταν λάθος.

Άνγκελα Μέρκελ: «Σας παρακαλώ, κάνετε υπομονή»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται από την προηγούμενη Κυριακή εθελούσια σε καραντίνα, καθώς ήρθε σε επαφή με τον – θετικό στον κορωνοϊό – γιατρό της. Μέσω ηχητικού μηνύματος, που απήυθυνε από την οικεία της στους Γερμανούς, η καγκελάριος τόνισε, ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει λόγος να χαλαρωθούν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Μέρκελ, αυτή τη στιγμή στη Γερμανία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε πέντε μέρες. Αυτό πρέπει ωστόσο να αλλάξει και να διπλασιάζεται κάθε δέκα ημέρες, ειδάλλως κινδυνεύει το σύστημα υγείας να υπερφορτωθεί και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει. Με αυτό το φόντο, η Μέρκελ είπε απευθυνόμενη στους Γερμανούς: «Σας παρακαλώ, κάνετε υπομονή», ευχαριστώντας τους παράλληλα για τη βοήθειά τους στην αντιμετώπιση της κρίσης

 

 

Share This