Nέα λίστα ΚΑΔ, κρατικές εγγυήσεις, κοινοτικά κονδύλια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ανακοινώνουν αυτή τη στιγμή μέσω κοινών τους δηλώσεων οι υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Βρούτσης και Α. Γεωργιάδης.

Το νέο, ολιστικό πακέτο στήριξης 4 εκατ. πολιτών και επιχειρήσεων ανακοινώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για το επόμενο κύμα παρεμβάσεων, το οποίο θα υλοποιηθεί τον Απρίλιο και θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

“800.000 επιχειρήσεις εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, τα 800 ευρώ θα λάβουν 1,7 εκ. εργαζόμενοι. Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Στην περίπτωση προσωρινής αναστολής σύμβασης, το ποσό του δώρου που εμπίπτει στο διάστημα της αναστολής θα καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του κράτους”, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ, ενώ η συνολική επιβάρυνση των συγκεκριμένων μέτρων ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ, ενημέρωσε σχετικά ο κ. Σταϊκούρας.

“Μπροστά μας θα έχουμε μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την οικονομία στην προηγούμενη κατάστασή της”, δήλωσε ο ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης.

“Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν δεσμευθεί ότι όσοι βρίσκονται στην περίμετρο της προστασίας, αλλά και οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που συγκαταλέγονται στις εν λόγω ρυθμίσεις, θα έχουν αυτόματη τρίμηνη αναστολή πληρωμής των χρεών τους”, σημείωσε.

“Είναι πλέον διαθέσιμη στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ η δυνατότητα για αίτηση εισαγωγής στο μητρώο ανεργίας αλλά και για την τακτική επιδότησή των ενδιαφερομένων”, συμπλήρωσε ο υπ. Εργασίας.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως “κοινή λογική είναι η συνολική προστασία του παραγωγικού ιστού της χώρας”.

Πιο αναλυτικά:

Α. Για τους εργαζόμενους

1.  επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.  Συνολικά μπορούν να τα λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

2.  Για όσους εργαζομένους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με οφειλές.

3. Παράλληλα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους επί του ονομαστικού τους μισθού για 45 μέρες στους εργαζόμενους αυτούς. Επιπλέον τούς παρέχεται, μεταξύ άλλων,  αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών τους προς την εφορία για τέσσερις μήνες, αλλά και  δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σε αυτά τα μέτρα εντάσσονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου η ορισμένου χρόνου, με πλήρη η μερική η εκ περιτροπής απασχόληση.

Β. Για τις επιχειρήσεις, επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Καλύπτονται έτσι περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται είναι ελάχιστες αφού καλύπτονται από τις ευνοϊκές προβλέψεις πολιτείας το 86% των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας.

Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που εντάσσονται, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

– αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία, για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία μηνός Απριλίου

–  έκπτωση 25% εάν επιλέξουν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές

–  εάν οι πληρωτέες το μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Το νέο πλαίσιο καλύπτει και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξάρτητου Νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου 4 θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστροφής προκαταβολής για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και οι ενώσεις διαχειριστών δανείων έχουν δεσμευτεί ότι όσοι ανήκουν στην προστασία δικαιούνται αυτόματα τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεών τους.

Θεσπίζεται παράλληλα το σχήμα επιστρεπτέας προκαταβολής για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε δυο πεδία η μάχη που δίνουμε, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η πρώτη στο υγειονομικό πεδίο η δεύτερη στο οικονομικό, ανακοινώνοντας τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει για τους μήνες Απρίλιο – Μάιο και Ιουνιο, την αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Αναζητείται λύση στο ζήτημα των επιταγών. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό.

Κατατίθεται στις αρχές Απριλίου 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι οι τρεις πρώτες δέσμες μέτρων και η τέταρτη που ανακοινώνεται σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που έγκαιρα αποφάσισε η κυβέρνηση ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες και με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

1η Απριλίου θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους στην γγ του υπουργείου Εργασίας ώστε και εκείνοι να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά έντυπα για μείωση 40% μισθώματος κατοικίας και για να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Από σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα λειτουργεί νέα φόρμα υποβολής, εμπλουτισμένη με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας.

Στήριξη των έξι επιστημονικών κλάδων από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω εκπαιδευτικού επιδόματος 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Το ποσό θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο και η πρώτη δόση θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου.

 

Share This