Συνολικές απώλειες της τάξεως των 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 21,5 εκατομμυρίων επιβατών, 193.000 θέσεων εργασίας και 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων λιγότερα στο ΑΕΠ της Ελλάδος εκτιμά πως θα είναι η άμεση επίδραση του ιού COVID-19 στην εγχώρια αγορά των αερομεταφορών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης επιπτώσεων την οποία και πραγματοποίησε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (International Air Transport Association – IATA).

Σύμφωνα με την τελευταία, οι Ευρωπαϊκές αερομεταφορές αναμένεται να βιώσουν απώλεια εσόδων της τάξεως των 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η ζήτηση από πλευράς επιβατών  προβλέπεται μειωμένη κατά 46% σε σχέση με το 2019. Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 5,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να τίθενται σε άμεσο κίνδυνο. Όσο για τις απώλειες στο συνολικό Ευρωπαϊκό ΑΕΠ, εκτιμάται πως θα υπερβούν τα 378 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη πρώτη θέση των ζημιών αναμένεται να βρεθεί η Μεγάλη Βρετανία ακολουθούμενη από Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία.

Οι χώρες αυτές αναμένεται να χάσουν:

Μεγάλη Βρετανία: 21,7 δισ. δολ. και 113,5 εκατ. επιβάτες
Ισπανία: 13 δισ. δολ. και 93,7 εκατ. επιβάτες
Γερμανία: 15 δισ. δολ. και 84,4 εκατ. επιβάτες
Ιταλία: 9,5 δισ. δολ. και 67,7 εκατ. επιβάτες
Γαλλία: 12 δισ. δολ. – 65 εκατ. επιβάτες

Όπως επισημαίνει ο Rafael Schvartzman, Περιφερειακός Αντιπρόεδρος της IATA για την Ευρώπη: «Οι αερομεταφορές συμβάλουν σημαντικά στα οικονομικά δεδομένα της Ευρώπης, καθώς υποστηρίζουν 12,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας κατά 823 δισεκατομμύρια δολάρια στο συνολικό ΑΕΠ. Έχει υπολογιστεί πως για κάθε θέση εργασίας στην αεροπορική βιομηχανία υποστηρίζονται ακόμη 24 θέσεις εργασίας στην εν γένει οικονομία».

 

 

 

 

 

Share This