Σύμφωνα με στοιχεία η κρίση του 2020 δεν έχει καμία σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ προβλέπονται μάλιστα ακόμα χειρότερες μέρες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο καθηγητής Οικονομικών Tuomas Malinen, CEO και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων GnS Economics, δήλωσε πως η νέα κρίση του κορονοϊού μπορεί τελικά να καταφέρει να κάνει αυτό που αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή το 2012: τη διάλυση του ευρώ.

αν οι μετοχές και κυρίως οι αγορές ομολόγων ήταν σωστά αποτιμημένες, θα βρίσκονταν τώρα υπό πίεση, αλλά δεν θα σημειωνόταν έκρηξη.

Αν δούμε τις πιστωτικές αγορές σαν παράδειγμα, υπάρχει το ρίσκο της κατάρρευσης των χρηματαγορών και αυτό ακριβώς διευκολύνει ο κορονοϊός. Το πρόβλημα όμως χρονολογείται πολύ πιο πίσω. Οι κεντρικές τράπεζες με προγράμματα αγοράς assets και μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια, ώθησαν τους επενδυτές στα ομόλογα – σκουπίδια (junk bonds). Αυτό τώρα γίνεται ορατό. Οι τεράστιες κερδοσκοπικές θέσεις αποκαλύπτονται και δημιουργούν πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Από εδώ και στο εξής, οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν τις αγορές assets, το κακό όμως είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής ρευστότητα για να σωθούν, αν «σκάσει» η πραγματική οικονομία. Τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, υπολογίζονται στα 400 τρισ. δολάρια και οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να μεγαλώσουν με ποσά πέραν κάθε λογικής.

Όπως υποστηρίζει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πλήγμα, ούτε και η Ευρωζώνη, η οποία θα αρχίσει να σπάει μετά από κάποιο σημείο. Η μαζική φτώχεια και η ανεργία θα δημιουργήσουν κάθε είδους χάος, κυρίως στα κράτη της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης. Πιθανότατα και στις ΗΠΑ, αναφέρει.

«Η ευρωζώνη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διαλυθεί» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Σε μελέτη που έκανε η GnS Economics πριν μισό χρόνο, κατέληξε ότι η ευρωζώνη είναι πολύ αδύναμη και ο μοναδικός τρόπος να σωθεί ήταν να το «γυρίσει» σε μια μορφή ομοσπονδιακής ένωσης. Ακόμα κι έτσι όμως θα ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Κι αυτό γιατί δεν θα ήταν μια χώρα. «Δεν μπορείς να αναγκάσεις τους Φινλανδούς να δανείζουν διαρκώς στους Έλληνες. Οταν συνέβη αυτό στην προηγούμενη κρίση, οι Φινλανδοί δεν ήθελαν να στέλνουν χρήματα σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει. «Οπότε οι ηγέτες είτε θα αναγκαστούν να φτιάξουν μια ομοσπονδιακή ένωση ή να το πάνε για πλήρη διάλυση».

Share This