Σύσσωμος ο Ευρωπαίκός Νότος αλλά και 14 χώρες της ΕΕ, τεχνοκρατικές αναλύσεις όπως αυτή του Bruegel, αλλά πλέον και στελέχη εντός της Ολλανδίας και Γερμανίας ζητούν από Χάγη και Βερολίνο να άρουν τις επιφυλάξεις τους για κοινό δανεισμό με κορoνο-ομόλογο.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Νουτ Γουελινκ λέει ότι η Ολλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει τον κοινό δανεισμό με έκδοση κορονο-ομολόγων: “Δε θα μπορούμε να είμαστε ο ‘πλούσιος Βορράς’ αν ολόκληρος ο Νότος καταρρεύσει», είπε ο κύριος Γουέλινγκ υπογραμμίζοντας την απομόνωση στην οποία περιέρχονται όσοι αρνούνται το αίτημα Ιταλίας.

Στη Γερμανία, επτά οικονομολόγοι – καθηγητές, επικεφαλής ινστιτούτων και σύμβουλοι του κράτους – συστήνουν επίσης τον κοινό δανεισμό με ευρωομόλογο: «Αυτά τα ομόλογα θα έστελναν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη μένει ενωμένη μπροστά στην κρίση, ένα μήνυμα που θα το λάμβαναν όλοι. Οι χώρες με υψηλό χρέος δε θα αφήνοντας μόνες τους να ζητιανεύουν βοήθεια ούτε θα υπήρχε το στίγμα της ανάγκης», γράφουν.

Η κόντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αγριεύει ενόψει και του Eurogroup στις 7 Απριλίου, όταν οι υπουργοί οικονομικών επιχειρήσουν να άρουν το αδιέξοδο για τη χρηματοδότηση της Ιταλίας και των άλλων χωρών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.

Η άσκηση θα είναι δύσκολη, καθώς οι διαξιφισμοί μεταξύ Βορρά και Νότου συνεχίζονται με αιχμή την Πορτογαλία και την Ολλανδία. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κόστα – και προϊστάμενος του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο – έχει επιτεθεί εναντίον του Ολλανδού υπουργού Όικονομικών για την σκληρή στάση που κράτησε στο Eurogroup εναντίον των κορονο-ομολόγων.

 

Share This