Μαζικές προσλήψεις ζητούν τα νοσοκομεία προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις έκτακτες καταστάσεις που έχει επιφέρει στη χώρα μας η διασπορά του κορωνοϊού. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι οι εγκρίσεις για πρόσληψη ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού έχουν φτάσει, πλέον, τις 4.200, εκ των οποίων περίπου 2.000 έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία, ενώ οι υπόλοιποι θα αναλάβουν τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, για όσο διάστημα κρατήσει η κατάσταση αυτή, θα συνεχιστούν οι προσλήψεις γιατί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της χώρας αυτή τη στιγμή είναι από τα σημαντικότερα όπλα κατά του ιού. Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν. Πρόκειται για διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη καθημερινά και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, ο αριθμός των εγκρίσεων και των προσλήψεων θα αυξάνεται.

Αλλωστε, εκτός από τον φόρτο εργασίας που έχει προκύψει στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, το υπουργείο θα πρέπει να καλύψει και τα κενά των ανθρώπων που ενώ εργάζονται στα νοσοκομεία, αναγκάζονται να σταματήσουν είτε γιατί βρέθηκαν θετικοί στον ιό είτε επειδή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που είναι θετικός και έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συνολικά 98 γιατροί και νοσηλευτές έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών κρουσμάτων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζουμε ότι η πλατφόρμα πρόσληψης επικουρικών ιατρών στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας είναι ανοιχτή και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κάνουν αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Υγείας. Οι υγειονομικές περιφέρειες καταρτίζουν καταλόγους από τους οποίους αντλείται το προσωπικό που χρειάζεται κάθε νοσοκομείο. Ηδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει 100 προσλήψεις γιατρών και έχει εγκριθεί η πρόσληψη άλλων 254. Στους ανωτέρω καταλόγους έχουν δυνατότητα εγγραφής, μετά από αίτησή τους, ειδικευμένοι ιατροί και οδοντίατροι, οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους και: α) είναι Ελληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή σύζυγοι Ελλήνων υπηκόων κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή έχουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το οποίο να προκύπτει η σύναψη συμφώνου συμβίωσης με Ελληνα-Ελληνίδα ή είναι υπήκοοι τρίτων χωρών με δελτίο παραμονής επί μακρόν διαμένοντος ή κάτοχοι μπλε κάρτας της Ε.Ε. ή κάτοχοι δελτίου παραμονής δεύτερης γενιάς ή κάτοχοι δελτίου άδειας παραμονής ομογενούς, β) είναι κάτοχοι άδειας ή βεβαίωσης άσκησης ιατρικού ή οδοντιατρικού επαγγέλματος, γ) είναι κάτοχοι άδειας χρήσης τίτλου ιατρικής ειδικότητας στην Ελλάδα και δ) δεν κατέχουν καμία άλλη έμμισθη θέση στον στενό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τους ιατρούς των οποίων έχει παραταθεί η σύμβαση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 4351/2015 και της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4272/2014 (Α΄ 145). Οι γιατροί που εγγράφονται στους καταλόγους δεν μπορούν να παραμείνουν σε αυτούς περισσότερο από πέντε έτη. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.moh.gov.gr/ ακολουθώντας τον σύνδεσμο «προσλήψεις-διορισμοί» και έπειτα «επικουρικοί γιατροί».

Share This