Συρρίκνωση των ΗΠΑ κατά 1,3% και της Ευρώπης κατά 2% αναμένει για το 2020 ο οίκος αξιολόγησης, ενώ τονίζει ότι οι εκτιμήσεις του μπορεί να υποβαθμιστούν περαιτέρω. Τη χειρότερη πορεία της από το 1982 θα εμφανίσει το 2020 η παγκόσμια οικονομία, σαφώς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που αυτή προκάλεσε, όπως εκτιμά σε έκθεσή της η S&P Global.

Σε έκθεσή του ο οικονομολόγος του οίκου, Πολ Γκρούεντβαλ, υποστηρίζει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα «προσγειωθεί» φέτος στο 0,4% (έναντι αρχικής,  προ κορονοϊού, εκτίμησης για 3,3%), αλλά θα κατορθώσει να ανακάμψει ισχυρά με εκτίναξη 4,9% το 2021. Η αντιστροφή των τάσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στα εξαιρετικά ισχυρά πλήγματα που αναμένεται ότι θα δεχθούν τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και αυτή της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την S&P η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί 1,3% για το 2020 και η ευρωπαϊκή κατά 2%. Στο β’ τρίμηνο αναμένεται ότι η συρρίκνωση των ΗΠΑ θα φθάσει στο πρωτόγνωρο επίπεδο του 12% σε τριμηνιαία βάση, ενώ προβλέπεται ότι θα ανακάμψει με ρυθμό 3,2% το 2021.

«Η ανεργία στις ΗΠΑ θα αγγίξει το 10% στο β’ τρίμηνο», τονίζει ο οικονομολόγος του οίκου, δηλαδή θα βρεθεί οριακά χαμηλότερα από το 10,2%, δηλαδή το επίπεδο το οποίο είχε φθάσει τον Οκτώβριο του 2009. Όσο για την Κίνα η ανάπτυξη θα αγγίξει το 3% για φέτος, επίπεδο εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με το, έστω και χαμηλό 30 ετών, 6,1% που επιτεύχθηκε το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικονομολόγος της S&P τονίζει ότι οι εκτιμήσεις μπορεί να υποβαθμιστούν περαιτέρω, καθώς γίνονται βάσει των στοιχείων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεση του οίκου και κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This