Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις να αναστείλουν τουλάχιστον για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο συνολικά τις πληρωμές για τα δάνειά τους. Ως τώρα, οι τράπεζες δέχονταν την αναστολή ως το τέλος Σεπτεμβρίου για τις πληρωμές που αφορούν το κεφαλαίο (χρεολύσια), αλλά επέμεναν ότι θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά οι τόκοι.

Για το σκέλος των τόκων, το Δημόσιο προχωρά σε παροχή επιδότησης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, η οποία, όμως, δεν θα επεκταθεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά «για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο» και θα αφορά τους τόκους «όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων».

Έτσι, οι πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν από τις τράπεζες, εφόσον εγκριθεί και η επιδότηση των τόκων, να σταματήσουν να πληρώνουν δόσεις (χρεολύσια και τόκους) ως τα τέλη Ιουνίου. Για την επόμενη περίοδο, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για την οποία οι τράπεζες δέχονται να αναστείλουν τις πληρωμές χρεολυσίων, θα απαιτηθεί νέα ρύθμιση για επιδότηση τόκων, αλλιώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να τους πληρώνουν κανονικά.

Share This