Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δουν μείωση των πιθανών κερδών τους κατά 120 δισ. ευρώ (131 δισ. δολάρια) τα επόμενα τρία χρόνια καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει επηρεάσει οικονομικά τόσο τις τράπεζες όσο και τους πελάτες τους, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.

Ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τον Γιέρνεϊ Όμαχεν αναθεώρησε δραστικά προς τα κάτω της προβλέψεις της για τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου έως το 2023.

Η αναθεώρηση ήταν της τάξεως του -27%, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την πρόβλεψη των απωλειών της τάξης των 30 δισ. ευρώ που είχαν κάνει στις 10 Μαρτίου. Επιπλέον, οι αναλυτές προχώρησαν σε μείωση των συστάσεων αγοράς τραπεζικών μετοχών, όπως της Natixis στο Παρίσι και της BawagGroup στη Βιέννη.

«Οι τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη πρόκειται να δυσκολευτούν με την αύξηση της συσσώρευσης των δανείων αλλά και λόγω των αδύναμων εσόδων, την ώρα που το κόστος είναι πιθανό να παραμείνει το ίδιο», έγραψαν σε υπόμνημα οι αναλυτές.

«Οι προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο, παράλληλα με τη συνολική οικονομία, έχουν μειωθεί σημαντικά», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν προσκολλημένοι σε συστημικές μεγάλες τράπεζες, καθώς είναι πιθανό να επωφεληθούν περισσότερο από τη σειρά μέτρων που έχουν λάβει οι ρυθμιστικές αρχές κάθε χώρας και η Ευρώπη για την υποστήριξη των αγορών, σύμφωνα με τους αναλυτές. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από τους επενδυτές σε συγκεκριμένες τράπεζες με υψηλά επίπεδα κερδοφορίας και μεγάλο κεφάλαιο (Diversified Banks), όπως η HSBC Holdings Plc, η Banco Santander SA και η BNP Paribas SA.

Πηγή: Bloomberg

Share This