Περίπου 1 έως 3 έτη θα χρειαστούν για να συσταθεί ένας νέος ευρωπαϊκός οργανισμός που θα εκδίδει τα λεγόμενα “κορονοομόλογα”, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στους FT. Τυχόν έκδοση κοινού χρέους στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να προέλθει από τους υφιστάμενους μηχανισμούς.

Με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει λόγω των εκκλήσεων από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για συλλογική έκδοση ομολόγων προς αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Regling λέει πως οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν ήδη εκδώσει αθροιστικά κοινό χρέος άνω των 800 δισ. ευρώ.

Και προσθέτει πως θα αντλήσουν ακόμη περισσότερα κεφάλαια, αν χρειαστεί. Εάν ο στόχος είναι να καλυφθούν βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης που σχετίζονται με την κρίση, όπως η υποστήριξη του συστήματος υγείας ή των επιχειρήσεων, “τότε πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι θεσμοί με τα υφιστάμενα εργαλεία”, δήλωσε ο Regling.

“Μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές”. Το Eurogroup έχει βάλει τον ESM στο κέντρο των σχεδίων του για κοινή απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού. Οι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τις ενισχυμένες και υπό όρους πιστωτικές γραμμές (ECCL) για τις κυβερνήσεις που αναζητούν επιπλεόν πηγές χρηματοδότησης.

Ο Regling υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς να αναμένουμε μια συναίνεση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία του ESM. Αλλά αναμένει πως οι όροι που θα συνοδεύουν την αξιοποίηση των προληπτικών πιστωτικών γραμμών θα είναι περιορισμένοι.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα εννέα κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, κάλεσε τις υπόλοιπες κυβερνήσεις να εργαστούν από κοινού για ένα εργαλείο κοινού χρέους προκειμένου να αντλήσουν σταθερή, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις πολτιικές που απαιτεί η βλάβη που έχει προκαλέσει αυτή η πανδημία.

Η πρόταση, ωστόσο, δεν βρήκε ευήκοα ώτα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω αντίθεσης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες τάσσονται από καιρό κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους. Ο Regling άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να ιδρυθεί ένας ολοκαίνουριος θεσμός για την πώληση κοινών ομολόγων έαν υπήρχε πολιτική συμφωνία, αλλά ένα τέτοιο project θα ήταν περίπλοκο και χρονοβόρο. “Θα χρειαζόταν έαν, δύο ή τρία έτη και τα κράτη μέλη πρέπει να αποφασίσουν το κεφάλαιο ή τις εγγυήσεις ή την κατανομή των μελλόντικών εσόδων”, είπε. “Δεν μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ομόλογα από το μηδέν”. Βραχυπρόθεσμα, η ενίσχυση του κοινού χρέους θα πρέπει να έρθει μέσα από τους τρεις υφιστάμενους θεσμούς της ΕΕ -τον ESM, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί περιθώριο για την Επιτροπή να εκδώσει περαιτέρω χρέος μέσω των προβλέψεων του επικείμενου 7ετούς προϋπολογισμού, είπε ο Regling. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν λόγοι να αναθεωρηθούν οι συνεισφορές μελών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, όπως η Ιταλία. Ο αξιωματούχος δεν βλέπει ιδιαίτερη ανάγκη να αυξηθεί η δανειοδοτική ικανότητα του ESM η οποία διαμορφώνεται στα 410 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι “υπάρχουν πολλά διαθέσιμα”.

Ο Regling τόνισε ότι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, εξακολουθούν να απολαμβάνουν την πρόσβαση στις αγορές, γεγονός που τραβά μια σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της τρέχουσας περίστασης και της κρίσης της Ευρωζώνης που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. “Δεν υπάρχουν τεράστιες μακροοικονομικές ισορροπίες στην Ευρωζώνη, η οποία διαφέρει σημαντικά σε σχέση με 10 ή 12 χρόνια πριν”, είπε.

Ενώ ορισμένοι πολιτικοί ανησυχούν ότι η χρήση των ECCL θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα μιας χώρας στις αγορές, ο Regling λέει ότι η παρουσία παρόμοιων πιστωτικών γραμμών από το ΔΝΤ έτεινε πάντα να καθησυχάζει τους επενδυτές. Η ωρίμανση τυχόν δανεισμού από τις ECCL θα μπορούσε να συζητηθεί από το Eurogroup τις επόμενες ημέρες, είπε, σημειώνοντας ότι ο ESM έχει μεγαλύτερη ευελιξία από το ΔΝΤ. “Εμείς δεν έχουμε όρια”, είπε.

Ο Regling καλεί για αλληλεγγύη καθώς όλα τα κράτη μέλη πιθανότατα οδεύουν προς την ύφεση. Το δημόσιο χρέος τους μπορεί να καταλήξει να αυξηθεί κατά 10 ή 20 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστού του ΑΕΠ, προειδοποίησε. “Πέρα από την εθνική αντίδραση, η οποία είναι δυνατή και εντεινόμενη, χρειαζόμαστε και μια ευρωπαϊκή αντίδραση”, είπε. “Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη διότι εάν θέλουμε να προστατέψουμε την ενιαία αφορά, δεν είναι αρκετό να σώζει ο καθένας τη δική του οικονομία. Θεωρώ πως κάθε κράτος μέλος έχει συμφέρον να διασφαλίσει ότι όλα τα μέλη της ΕΕ θα ξεπεράσουν την κρίση, τη μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Share This