Η βιομηχανική παραγωγή και το ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσουν πρωτοφανή πτώση στο 2ο τρίμηνο του 2020, υποστηρίζει η Citigroup.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης PMI της ζώνης του ευρώ αναθεωρήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα στην τελική εκτίμηση, σημειώνοντας πτώση στα 44,5 τον Μάρτιο (η flash εκτίμηση ήταν στο 44,8) από 49,2 τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από τον Ιούλιο του 2012.

Το αρνητικό στοιχείο που επισημαίνει όμως η Citigroup είναι ότι ο υποδείκτης παραγωγής, ένας ακριβέστερος δείκτης της μείωσης της δραστηριότητας, υποχώρησε πολύ περαιτέρω σε 38,5 από 48,7 τον Φεβρουάριο (χαμηλότερα από τον Απρίλιο του 2009). Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες μειώθηκε στο 37,5 από 49,4 τον Φεβρουάριο.

Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποδεσμεύουν τους εργαζόμενους, ειδικά τους έκτακτους υπαλλήλους και όχι να αντικαθιστούν τους αποχωρούντες, σύμφωνα με την έρευνα. Οι κατασκευαστές επίσης μείωσαν τα επίπεδα απασχόλησής τους κατά τη διάρκεια του μήνα, με την καθαρή μείωση του αριθμού των στελεχών να είναι η πιο έντονη που καταγράφηκε από την έρευνα εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν ιδιαίτερα οξείες στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία.

 

Share This