Διατηρούνται οι ισχυρές πιέσεις στην ελληνική αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, καθώς οι ειδήσεις από οικονομία και πανδημία δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές. Σε περιβάλλον ισχυρών πιέσεων παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, σε πλήρη σύμπνοια με τα ευρωπαϊκά και στον απόηχο δυσμενών οικονομικών ανακοινώσεων.

Το πρώτο πλήγμα προήλθε από τα στοιχεία για την ελληνική μεταποίηση τον Μάρτιο, βάσει του δείκτη PMI της Markit, η οποία βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα αρκετών μηνών.  Ακολούθησε η ανακοίνωση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ παράλληλα ισχυρή υποχώρηση εμφάνισε και ο δείκτης οικονομικού κλίματος, αντιστρέφοντας πλήρως τη θετική πορεία των τελευταίων μηνών.

Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί 3% και να διαμορφώνεται στις 541,58 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει απώλειες της τάξης του 2,66% και τον τραπεζικό δείκτη να κινείται 5% χαμηλότερα. Εκ των 105 μετοχών που εμφανίζουν συναλλαγές, 18 κινούνται ανοδικά, 74 πτωτικά και 13 παραμένουν αμετάβλητες.

Παράλληλα οι επενδυτές κατανοούν ότι παρά τα γενναία κυβερνητικά μέτρα στήριξης οι επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομία και επιχειρήσεις θα είναι οδυνηρές, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για σημαντική παράταση του lockdown και στην Ελλάδα, σαφώς ως μέτρο προστασίας της υγείας των πολιτών.

Το «κόκκινο» είναι το βασικό χρώμα που χαρακτηρίζει το ευρύτερο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, με τις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank να έχουν απώλειες άνω του 5%, ενώ στο -4,8% κινείται αυτή της Alpha Bank και στο -4,3% ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας.
Ισχυρές πιέσεις και πτώση άνω του 6% για τον ΟΠΑΠ, με τον ΟΤΕ να αποδυναμώνεται 3,4% και τη ΔΕΗ να κινείται 2,9% χαμηλότερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This