“Αλμα” σημειώνει η τιμή του πετρελαίου καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο επιζήμιος πόλεμος τιμών ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία μπορεί να επιλυθεί.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, WTI κερδίζει 9,31% στα 22,20 δολάρια, ενώ η τιμή του brent ενισχύεται κατά 10,47% στα 27,32 δολάρια.

Το πρώτο τρίμηνο ήταν βάναυσο για τις αγορές, με το πετρέλαιο να δέχεται μεγάλο πλήγμα από έναν πόλεμο τιμων που πλημμυρίζει τις αγορές με προσφερόμενη ποσότητα και από μια πανδημία που συρρικνώνει δραματικά τη ζήτηση παγκοσμίως.

Η τιμή του αμερικανικού αργού κατρακύλησε 66,5% στο πρώτο τρίμηνο, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 1983. Η τιμη του brent υποχώρησε 65,6% στο τρίμηνο -στη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 1988.

Σήμερα, ωστόσο, φάνηκε μια “αχτίδα φωτός” στο ένα από τα δύο μεγάλα μέτωπα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. “Πιστεύω και στις δύο πλευρές ότι θα μπορέσουν να το λύσουν”, είπε ο Τραμπ σε ενημέρωση Τύπου στον Λευκό Οίκο. Πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου, συνάντηση που σύμφωνα με την The Wall Street Journal θα λάβει χώρα την Παρασκευή. “Δεν θέλουμε να χάσουμε τις σπουδαίες πετρελαϊκές εταιρείες μας”, είπε.

“Η αναγνώριση από τον Πρόεδρο Τραμπ των προβλημάτων στον κλάδο πετρελαίου είναι σημαντική, ενώ αποκάλυψε επίσης ότι έχει έρθει σε επαφή με τον Πούτιν και τον Μπιν Σαλμάν για το θέμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εμφανής κίνηση ή συμφιλίωση μεταξύ των παραγωγών”, σχολιάζει ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων αγορών της AxiCorp.

 

Share This