Η εκτόξευση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ άνω των έξι εκατ. δημιουργεί εκ νέου κλίμα έντονης αναταραχής στις διεθνείς αγορές.

Άλλαξε σημαντικά τα δεδομένα των αγορών η ανακοίνωση της νέας δραματικής αύξησης των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μία ακόμη απόδειξη ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι ικανή να «γονατίσει» ακόμη και την πιο ισχυρή οικονομία.

Βάσει της ανακοίνωσης από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία, τα επιδόματα ανεργίας έφθασαν την προηγούμενη εβδομάδα στα 6,6 εκατ., ενώ η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση των αναλυτών τα τοποθετούσε λίγο υψηλότερα από τα πέντε εκατ. Εάν σε αυτά προστεθούν και τα επιδόματα 3,3 εκατ. της αμέσως προηγούμενης εβδομάδες σημαίνει ότι σε διάστημα 15 ημερών σχεδόν 10 εκατ. Αμερικανοί βρέθηκαν χωρίς εργασία.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες επιδόσεις που έχει καταγραφεί στο εν λόγω μέγεθος, όντας πολύ υψηλότερη τόσο από την πορεία των επιδομάτων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 όσο και από αυτήν κρίσεων που προηγήθηκαν.

Αποτέλεσμα της ανακοίνωσης ήταν τα futures της Wall Street να περιορίσουν σημαντικά την ανοδική τους πορεία, με τα κέρδη να κυμαίνονται από 0,3% έως και 0,5%, ενώ πριν από αυτήν η άνοδος έφθανε στο 2%.

Αρνητική στροφή σημειώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 0,37%, παρά την πολύ καλή πορεία που ακολουθούν οι ενεργειακές μετοχές, χάρη στην εκρηκτική άνοδο κατά 10% των τιμών πετρελαίου.

Απώλειες 1,1% για τον DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να εμφανίζει οριακά κέρδη και τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί 0,3%. Πιο ισχυρές οι πιέσεις, καθώς ξεπερνούν το 1,3% για την ισπανική αγορά, με την πορεία της, όμως, να αποδίδεται και στην επίδραση της δραματικής είδησης ότι οι νεκροί από κορονοϊό στην Ισπανία ξεπέρασαν τους 10.000, με πάνω από 950 θανάτους να καταγράφονται μόλις σε μία ημέρα.

 

 

 

 

 

 

Share This