Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης που ανέτρεψε την καθημερινότητα όλων μας και μαζί την πορεία της οικονομίας. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η Ελληνική Τράπεζα αναγνωρίζει και αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία και διαδραματίζει το ρόλο που της αναλογεί ως ένα από τα ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Εδώ και μέρες η Ελληνική Τράπεζα εργάζεται εντατικά, σε στενή συνεργασία με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς, την Κεντρική Τράπεζα, το Υπουργείο Οικονομικών και τον Σύνδεσμο Τραπεζών, με σκοπό τη θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων ενίσχυσης της κυπριακής οικονομίας.

Ειδικότερα, τέθηκε σε εφαρμογή συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο, το οποίο αναπτύσσεται σε 3 άξονες:

1. Παραμένουμε δίπλα στους πελάτες μας

α) Σχετικά με το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών για την αναστολή δόσεων ξεκαθαρίζουμε ότι οι πελάτες που δεν έχουν κάνει ακόμα αίτηση για αναστολή έχουν το δικαίωμα να το κάνουν όποτε επιθυμούν και μέχρι και τις 31/12/2020 ενώ σε περίπτωση που έχει γίνει αποκοπή της δόσης/εων θα υπάρξει αναδρομική επιστροφή της/ους με ισχύ τις 30/3/2020.

β) Στηρίζοντας έμπρακτα τους βιώσιμους πελάτες μας, πέρα από οποιοδήποτε σχέδιο κρατικών εγγυήσεων, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας συγκεκριμένων μέτρων άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας,  με στόχο τη στήριξη τόσο των νοικοκυριών όσο και των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, ούτως ώστε να βγουν όσο το δυνατό αλώβητοι μέσα από αυτή τη δίχως προηγούμενο κρίση.

γ) Ανοίγουμε λογαριασμούς άμεσα μεσώ συμπλήρωσης μιας απλής φόρμας για όσους συνανθρώπους μας δεν είχαν μέχρι σήμερα λογαριασμό, ώστε να μπορέσουν να έχουν αριθμό ΙΒΑΝ και να λαμβάνουν τα κρατικά επιδόματα.

δ) Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες να μην αποκόπτονται τα επιδόματα του Υπουργείου Εργασίας έναντι δανειακών ή οποιωνδήποτε άλλων υποχρεώσεων των πελατών.

ε) Έχουμε για διάστημα 2 μηνών, μηδενίσει τον τόκο σε πιστωτικές κάρτες, έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να τις χρησιμοποιεί χωρίς τέτοια χρέωση.

στ) Έχουμε μηδενίσει χρεώσεις που αφορούν αποστολή χρημάτων μέχρι €1,000 τόσο στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, διευκολύνοντας έτσι και την αποστολή χρημάτων στους φοιτητές στο εξωτερικό.

ζ) Δεν επιβάλλεται χρέωση για ανάληψη χρημάτων από φοιτητικές κάρτες, οπουδήποτε στο εξωτερικό.

2. Συμβάλλουμε στη μείωση της εξάπλωσης του ιού – προωθώντας τα ψηφιακά μας κανάλια 

α) Εκδίδουμε δωρεάν χρεωστικές κάρτες. Τις τελευταίες μέρες έχουμε εκδώσει πέραν των 10,000 χρεωστικών καρτών χωρίς χρέωση.

β) Είμαστε η πρώτη Τράπεζα στην Κύπρο που παρέχει πλέον τη δυνατότητα εγγραφής στα ψηφιακά κανάλια της, χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψη στα καταστήματά της, και χωρίς καμία φυσική επαφή.

γ) Αυξήσαμε το όριο κατάθεσης μετρητών στις ΑΤΜ από 10,000 ευρώ σε 30,000 ευρώ.

δ) Βάσει και των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, προστατεύουμε το προσωπικό μας, αλλά και τους πελάτες, μειώνοντάς το δίκτυο καταστημάτων και ενισχύοντας το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των πελατών, λαμβάνοντας παράλληλα και όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Επίσης, στηριζόμενοι στην τεχνολογική υποδομή της Τράπεζας, μεγάλο μέρος του προσωπικού εργάζεται από το σπίτι, ενισχύοντας την προσπάθεια να σπάσουμε την αλυσίδα εξάπλωσης του ιού.

3. Στηρίζουμε έμπρακτα την κοινωνία και τις ευπαθείς ομάδες

Σε συνεργασία με κοινωφελείς οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός, και το Hope for Children στηρίζουμε έμπρακτα τους συνανθρώπους μας που έχουν την περισσότερη ανάγκη αυτή την περίοδο. Την ίδια στιγμή, βρισκόμαστε δίπλα στους ήρωες της πρώτης γραμμής, τους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ενισχύουμε το έργο των νοσηλευτών με αγορά προστατευτικού υλικού ενώ, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας για πιθανές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος που καλούμαστε να βαδίσουμε είναι δύσκολος. Στην Ελληνική Τράπεζα είμαστε πεπεισμένοι ότι με δύναμη, θέληση, συλλογικότητα και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε.

Share This