Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της IHS Markit έκανε βουτιά στις 29,7 μονάδες που αποτελεί χαμηλό όλων των εποχών, έναντι προκαταρκτικών στοιχείων για 31,4 μονάδες. Είναι μακράν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του 1998 που άρχισε να διενεργείται η συγκεκριμένη έρευνα. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. «Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης ήδη συρρικνώνεται σε ετησιοποιημένη βάση κατά σχεδόν 10% , με τα χειρότερα να ακολουθούν αναπόφευκτα τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson. Η ζήτηση υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο δείκτης για τις νέες επιχειρήσεις βυθίστηκε στις 27,7 από 51,2 μονάδες – έναντι των προκαταρκτικών στοιχείων που έκαναν λόγο για 29,5 μονάδες. Μετά τα δυσμενή στοιχεία για τη μεταποίηση, η δραστηριότητα στον τομέα του λιανεμπορίου σχεδόν καθηλώθηκε, καθώς ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 26,4 μονάδων τον Μάρτιο από 52,6 τον Φεβρουάριο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 28,4. «Ο τομέας υπηρεσιών αυτή τη στιγμή δέχεται ένα ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα από τον Covid-19, καθώς οι κλάδοι ταξιδίων, τουρισμού, εστίασης και άλλες δραστηριότητες αναψυχής έχουν πληγεί από τα μέτρα αντιμετώπισής του», αναφέρει ο Williamson. Σε ξεχωριστή μέτρηση ο δείκτης που μετρά τις προσδοκίες για τη μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα σχεδόν μειώθηκε κατά το ήμισυ, στις 33,5 μονάδες από 61,3 τον Φεβρουάριο – κατά 8 μονάδες χαμηλότερα από το αρνητικό ρεκόρ του Νοεμβρίου του 2008, δηλ. αμέσως μόλις άρχισε να παίρνει μορφή η χρηματοπιστωτική κρίση της Ευρωζώνης.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ελλάδα, με τον κορωνοϊό να επεμβαίνει εξίσου στους τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη καταγράφηκε αρνητική στο τέλος του πρώτου τριμήνου, λόγω του φόβου για πιθανό κλείσιμο και για τη διάρκεια που θα έχουν οι συνέπειες του ιού στην οικονομία. Εν τω μεταξύ, οι τιμές χρέωσης υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων και πλέον ετών, παρά τις υψηλότερες τιμές εισροών, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να προσελκύσουν νέες παραγγελίες. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 42,5 μονάδες στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σημαντική μεταστροφή από τις 56,2 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Η συρρίκνωση των νέων εργασιών ήταν επίσης έντονη, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι κύριοι συνεργάτες εξαγωγών και οι πελάτες από το εσωτερικό μείωσαν δραστικά ή ακύρωσαν τις παραγγελίες τους ενόψει της εξάπλωσης της επιδημίας Covid-19 και των μέτρων έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, το σύνολο των πωλήσεων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2015. Κατά συνέπεια, οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν τον αριθμό εργαζομένων τους, καθώς η πτώση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών μετά την έξαρση της επιδημίας Covid-19 και το αναξιοποίητο παραγωγικό δυναμικό επέτρεψαν στις εταιρείες να μειώσουν σημαντικά τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών με την απασχόληση μικρότερου αριθμού εργαζομένων.

Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τους πελάτες τους, οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές πώλησης με σταθερό ρυθμό. Τέλος, η περιορισμένη ζήτηση των πελατών οδήγησε σε έντονη μείωση των αγορών εισροών, ενώ η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω των ελλείψεων πρώτων υλών και της αναστολής των μεταφορών. “Υπό αυτές τις συνθήκες, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ενώ η συρρίκνωση αναμένεται να ενταθεί με το πέρασμα του χρόνου, λόγω της αβεβαιότητας και του κλεισίματος των εργοστασίων παγκοσμίως”, σημειώνει η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit υπεύθυνη για την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI.

Share This