Εικόνα κατάρρευσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Μάρτιο καθώς οι προσπάθειες για περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού ώθησε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στο κλείσιμο μεγάλου τμήματος των οικονομιών τους, από καταστήματα λιανικής και εστιατόρια μέχρι εργοστάσια.

Η πανδημία έχει μολύνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, παραλύοντας τις οικονομίες καθώς οι καταναλωτές ανησυχούν για την υγεία τους και τις θέσεις εργασίας τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και να μην ξοδεύουν παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της IHS Markit έκανε βουτιά στις 29,7 μονάδες που αποτελεί χαμηλό όλων των εποχών, έναντι προκαταρκτικών στοιχείων για 31,4 μονάδες. Είναι μακράν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του 1998 που άρχισε να διενεργείται η συγκεκριμένη έρευνα. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης ήδη συρρικνώνεται σε ετησιοποιημένη βάση κατά σχεδόν 10% , με τα χειρότερα να ακολουθούν αναπόφευκτα τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Η ζήτηση υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο δείκτης για τις νέες επιχειρήσεις βυθίστηκε στις 27,7 από 51,2 μονάδες – έναντι των προκαταρκτικών στοιχείων που έκαναν λόγο για 29,5 μονάδες.

Μετά τα δυσμενή στοιχεία για τη μεταποίηση, η δραστηριότητα στον τομέα του λιανεμπορίου σχεδόν καθηλώθηκε, καθώς ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 26,4 μονάδων τον Μάρτιο από 52,6 τον Φεβρουάριο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 28,4.

«Ο τομέας υπηρεσιών αυτή τη στιγμή δέχεται ένα ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα από τον Covid-19, καθώς οι κλάδοι ταξιδίων, τουρισμού, εστίασης και άλλες δραστηριότητες αναψυχής έχουν πληγεί από τα μέτρα αντιμετώπισής του», αναφέρει ο Williamson.

Και καθώς το lockdowns αναμένεται να διαρκέσει για κάποιο διάστημα, κάθε αισιοδοξία φαίνεται να περισσεύει.

Σε ξεχωριστή μέτρηση ο δείκτης που μετρά τις προσδοκίες για τη μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα σχεδόν μειώθηκε κατά το ήμισυ, στις 33,5 μονάδες από 61,3 τον Φεβρουάριο – κατά 8 μονάδες χαμηλότερα από το αρνητικό ρεκόρ του Νοεμβρίου του 2008, δηλ. αμέσως μόλις άρχισε να παίρνει μορφή η χρηματοπιστωτική κρίση της Ευρωζώνης.

 

Share This