Αυτή τη φορά η Νότια Ευρώπη δεν δέχεται το όχι ως απάντηση. Μετά την πρώτη αποτυχημένη τηλεδιάσκεψη, γράφει το Politico, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα προειδοποίησε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει τώρα πριν είναι πολύ αργά. Όμως για την Γερμανία και τους βόρειους εταίρους της το ζήτημα των ευρωομολόγων δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση.

Οι Γερμανοί φοβούνται ότι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό. Αυτό έκαναν και κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ. Σήμερα όμως όλα είναι διαφορετικά. Όλοι στην Ευρώπη είχαν υποτιμήσει την κρίση της πανδημίας ανάμεσά τους η Άνγκελα Μέρκελ.

«Καταλαβαίνεις πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση που ζούμε;» ρώτησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ την Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνόδου των ηγετών την περασμένη εβδομάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε πως κατανοεί απόλυτα τι συμβαίνει. Όμως άφησε εκτός συζήτησης τα κορονο-ομόλογα.

«Δεν γράφουμε εγχειρίδιο οικονομίας, αλλά μια σελίδα βιβλίου Ιστορίας» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Ο ίδιος τόνισε πως «το ζητούμενο είναι να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο και όχι οι Γερμανοί να πληρώσουν τα χρέη της Ιταλίας».

Παράλληλα, ο Κόντε υπογράμμισε: «Δίνουμε μάχη κατά ενός κοινού και αόρατου εχθρού. Όλοι πλήττονται, όλοι είναι στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα μιας μεμονωμένης χώρας. Είναι συναγερμός που αφορά όλους». «Με τα ευρωομόλογα οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από το ιταλικό χρέος. Θα πετύχουμε απλώς καλύτερους οικονομικούς όρους, προς όφελος όλων. Η Ιταλία πλήρωσε πάντα τα χρέη της και θα συνεχίσει να τα κάνει», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

“Η ΕΕ ή θα κάνει αυτό που πρέπει ή θα τελειώσει”, δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Share This