Για άλλη μια φορά για κάποιους η κρίση έγινε “ευκαιρία”. Δυστυχώς, επρόκειτο για “ευκαιρία” κερδοσκοπίας εις βάρος των πολλών. Έτσι μια εταιρεία ταχυμεταφορών αποφάσισε να προσθέσει χωρίς προειδοποίηση και αναίτια, σ’ έναν κλάδο που πλήττεται – όπως είναι οι εκδόσεις – μερικά ευρώ. Για να επιβαρύνει άραγε ποιους; Κάποιους από εκείνους που έχουν υποστεί την κρίση στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας στο μέγιστο βαθμό. Ο τρόπος που κινήθηκε η εταιρεία ACS – και ο πρόεδρος του ομίλου QUEST Συμμετοχών και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας- δεν πλήτει μόνο τους εκδότες. Πλήττει και τους αποδέκτες των βιβλίων και κυρίως των συγγραμμάτων που δεν είναι άλλοι από τους φοιτητές. Δυστυχώς, δεν επρόκειτο για μια ατυχή απόφαση. Αλλά για μια “αρπαχτή” εν μέσω κρίσης κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, πραγματοποίηθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS από το κλιμάκιο της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της οικονομικής αστυνομίας. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες πελατών για μονομερή αλλαγή των συμφωνημένων όρων συνεργασίας και για αδικαιολόγητη και καταχρηστική συμπεριφορά από μέρους της εταιρείας. Χθες ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων και η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου με κοινή ανακοίνωσή τους, γνωστοποίησαν ότι ενημέρωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ταχυμεταφορών προχώρησε σε αιφνιδιαστική αλλαγή του τιμοκαταλόγου της με επιπλέον επιβάρυνση κατά 22,5% από την 1η Απριλίου, αγνοώντας προσφορές που έχει προτείνει, ακόμη και συμφωνίες σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 23 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (20/3/2020 ) προβλέπονται «περιορισμοί, αναφορικά με την συνομολόγηση και λήψη περιουσιακών ωφελημάτων, που αφορούν στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού, ή υπηρεσίας, που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε των φαρμακευτικών προϊόντων, των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε, το μικτό περιθώριο κέρδους, να είναι μεγαλύτερο από αυτό, της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες». “Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των πρωτοφανών συνθηκών που διανύουμε, την ώρα που άτομα, επιχειρήσεις, οργανώσεις και κυβερνήσεις συμπράττουν για να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν ανώδυνα η κρίση και οι επιπτώσεις της, μία συγκεκριμένη εταιρεία βλέπει την παρούσα συγκυρία ως ευκαιρία να κερδοσκοπήσει και να στερήσει από το κοινωνικό σύνολο το βασικό μέσο απασχόλησης, διασκέδασης, μόρφωσης, ενημέρωσης: το βιβλίο.

Η εταιρεία ταχυμεταφορών ACS – κάνοντας πράξη το ρητό «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» – προχώρησε σε αιφνιδιαστική αλλαγή του τιμοκαταλόγου της κατά 22,5% από την 1η Απριλίου, (αγνοώντας προσφορές που έχει προτείνει, ακόμη και συμφωνίες σε ισχύ), καταγγέλουν στην χθεσινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων και η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου. «H έκτακτη χρέωση που ανακοινώθηκε από την ACS προς τους πελάτες της την 1/4/20 δεν θα ισχύσει», δήλωσε σήμερα – σε μια κίνηση αναδίπλωσης- ο πρόεδρος του ομίλου QUEST Συμμετοχών και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας μετά τον σάλο και την δημοσιότητα που πήρε η απόφαση της ACS. Σε «απολογητικό» τόνο δήλωσε ότι «η εταιρεία θα αξιολογήσει κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα επιπλέον κόστη λειτουργίας που της επιβάλλουν οι ιδιαίτερες συνθήκες και θα αναθεωρήσει στη συνέχεια την τιμολογιακή της πολιτική».

 

Συντάκτης: Χρόνης Διαμαντόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

Share This