Πτώση αλλά όχι εντυπωσιακή σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, παρά τη διαμόρφωση του σύνθετου ΡΜΙ της ευρωζώνης σε ιστορικό χαμηλό. Η προσοχή στα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Πτωτικά αλλά χωρίς πανικό συνεχίζουν να κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα κάτι παραπάνω από δυσάρεστα νέα για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, βάσει της πορείας του σύνθετου δείκτη ΡΜΙ.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ της ευρωζώνης -δηλαδή ο δείκτης στον οποίο αποτυπώνεται η πορεία τόσο της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών- βυθίστηκε στο ιστορικό χαμηλό των 29,7 μονάδων, γεγονός που υποδεικνύει ότι η οικονομία της ευρωζώνης έχει διολισθήσει σε ύφεση 10% και αυτή είναι μόνο η αρχή. Αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις έχει και το γεγονός ότι τα κρούσματα του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ξεπεράσει το ένα εκατ.

Πάντως οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές επιδεικνύουν αρκετή ψυχραιμία, πιθανώς γιατί η ύφεση μοιάζει ως κάτι αναπόφευκτο, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 0,77%. Πτώση 0,46% σημειώνει ο γερμανικός DAX 30, ενώ 1,3% χαμηλότερα κινείται ο βρετανικός FTSE 100.

Σε τροχιά υποχώρησης παραμένουν και τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν κοντά στο 1% , με την προσοχή να στρέφεται εκ νέου στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την ανεργία Μαρτίου.

Πάντως οι αναλυτές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν είναι απόλυτα ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, μιας και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας είναι έως και τις 12 Μαρτίου, δηλαδή αρκετά πριν επεκταθούν τα περιοριστικά μέτρα στις ΗΠΑ. Αποτέλεσμα να αναμένουν πτώση της απασχόλησης μόλις κατά 100.000 θέσεις και ενίσχυση της ανεργίας στο 3,8% από 3,55 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

 

 

 

Share This