Η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων ανά την Ευρώπη συνεπάγεται ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα μειωθεί πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, αναφέρει σε έκθεσή της η Capital Economics. Για τη διάρκεια του lockdown η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να υποχωρήσει κατά 25% σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα, προσθέτει.

Ειδικότερα, η μεταποιητική παραγωγή θα διαμορφωθεί στο 50% του «φυσιολογικού επιπέδου, ήτοι του επιπέδου που θα βρισκόταν αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία. Η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο. Όμως ο ιταλικός σύνδεσμος βιομηχάνων ανέφερε μέσα στην εβδομάδα ότι το 57% των εργοστασίων που αντιστοιχούν στο 48% της παραγωγής, έχουν κλείσει και πολλές άλλες επιχειρήσεις λειτουργούν… στο ρελαντί.

Κατά 50% αναμένεται επίσης να μειωθεί η δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών αλλά και στον τουρισμό που είναι και ο κλάδος που θα επηρεαστεί περισσότερο, ενώ στο 30% θα διαμορφωθεί η πτώση για τον κλάδο του real estate. Και μπορεί οι προβλέψεις αυτές να μοιάζουν υπερβολικές, αλλά τόσο η γαλλική στατιστική υπηρεσία όσο και το ΔΝΤ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις του think tank της ολλανδικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζες της Δανίας κάνουν λόγο για πτώση του ΑΕΠ 8%-10% φέτος.

 

Share This