Η υποβολή των παραιτήσεων για συνταξιοδότηση στις 31.8.2020 ξεκίνησε, παρά την προβληματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η προθεσμία για την κατάθεση γνωστή. Μέχρι και τις 10 Απρίλη. Η προθεσμία ανάκλησης η ίδια. 1 μήνας από την ημερομηνία της υποβολής της παραίτησης. Μόνη αλλαγή η κατάθεση της παραίτησης ηλεκτρονικά, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης στον ιστότοπο gov. gr και την χρήση κωδικών TAXIS NET. Η αγωνία και τα διλήμματα παραμένουν και εντείνονται και εδώ θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε τις απορίες και τις σκέψεις της τελευταίας στιγμής πριν την τελική απόφαση, όπως αυτές διατυπώνονται καθημερινά από τους πελάτες μας.

Γράφει ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς

Πριν τις παρατηρήσεις και τα ερωτήματα, δείτε και εδώ όπου σε ένα βίντεο 22 λεπτών απαντάμε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την συνταξιοδότησή σας

Πάμε στα ερωτήματα της τελευταίας στιγμής που σας απασχολούν

– Έχω λίγο χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο και θέλω να αναγνωρίσω χρόνο τέκνων για να προσαυξήσω την σύνταξή μου. Μπορώ;

Δικαίωμα να αναγνωρίσετε πλασματικό χρόνο παιδιών έχετε μόνο εάν στις 31.8.2020 θα έχετε συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο.

– Έχω λιγότερο από 12,5 έτη εισφορών στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων για εφάπαξ φέτος. Θα πάρω εφάπαξ ή το χάνω;

Μέχρι και φέτος χρειαζόταν το παραπάνω μίνιμουμ εισφορών για να δικαιούται να λάβει κάποιος εφάπαξ. Ωστόσο με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε, θεσπίστηκε διάταξη, στην συγγραφή της οποίας είχα και την τιμή να συμμετέχω, που καταργεί το όριο αυτό και πλέον ο υπάλληλος θα λαμβάνει το εφάπαξ που του αναλογεί ανεξάρτητα από τα χρόνια εισφορών που θα έχει.

– Εάν δεν έχω 35 χρόνια ασφάλισης, η σύνταξή μου θα είναι μειωμένη ή πλήρης;

Πλέον, δεν εξαρτάται από τα 35/35 το πλήρες της σύνταξης. Εάν κάποιος βγαίνει άλλες διατάξεις πλην 35ετιας, αλλά χωρίς πρόωρη σύνταξη, λαμβάνει κανονικά πλήρη σύνταξη, αναλογική των ετών ασφάλισης που θα έχει.

– Έχω ασφάλιση στον ΟΑΕΕ πριν τον διορισμό μου στο Δημόσιο. Τι θα γίνει με την επικουρική μου σύνταξη;

Για να λάβετε επικουρική σύνταξη πριν από τα 67 και με ημερομηνία έναρξης ίδια με αυτήν της κύριας σύνταξης, πρέπει να συμπληρώνετε τις ίδιες προϋποθέσεις και χρόνια ασφάλισης όπως στην κύρια σύνταξη. Επειδή ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) δεν είχε εισφορές επικούρησης, θα πρέπει να κάνετε αναγνώριση/ εξαγορά του χρόνου ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για την επικουρική σας σύνταξη.

– Πόσο κοστίζει η εξαγορά στο επικουρικό μου (ΤΕΑΔΥ) ;

Για κάθε μήνα εξαγοράς 7% επί των μηνιαίων αποδοχών.

– Μέχρι πότε θα μπορώ να βγω στην σύνταξη πριν τα 62 με διατάξεις 35ετίας, 25ετίας, ανηλίκου τέκνου, τριτεκνίας και μειωμένης σύνταξης;

Σίγουρα μέχρι και το 2021 , δηλαδή του χρόνου. Από το 2022 και μετά θα πρέπει να ερμηνευτεί η μετάβαση στους Πίνακες Ορίων Ηλκίας και πως θα καθορίσει τη νέα ηλικία εξόδου.

– Εάν παραμείνω άλλον έναν χρόνο πόσο παραπάνω σύνταξη προβλέπεται να λάβω;

Από τις προβολές που έχω επεξεργαστεί με μισθολογικά στοιχεία εκπαιδευτικών, μεσοσταθμικά φαίνεται ότι ένας επιπλέον χρόνος παραμονής αποδίδει μεσοσταθμικά 35- 40 ευρώ παραπάνω στην σύνταξη, ασφάλιση μέχρι 40 έτη.

Share This