Στην Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η εξάπλωση του κορονοϊού στα τέλη του 2019, παρατηρείται νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών υγειονομικών αρχών.

Σημειώνεται ότι 39 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν την Κυριακή, 38 από τα οποία ήταν ”εισαγόμενα” ενώ 1 μεταδόθηκε τοπικά στην επαρχία Guangdong από κάποιον που ταξίδεψε από την επαρχία του Hubei, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία δείχνουν αύξηση σε σχέση με τα 30 νέα κρούσματα που είχαν αναφερθεί το Σάββατο, και πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων στη χώρα αυτόν τον μήνα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) ανέφερε επίσης άλλα 78 ασυμπτωματικά κρούσματα COVID-19 την Κυριακή, τα μισά από τα οποία ήταν ”εισαγόμενα”, σύμφωνα με τις αρχές, υψηλότερα από τα 47 που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα.

Σε μια στροφή 180 μοιρών, το NHC άρχισε να συμπεριλαμβάνει ασυμπτωματικά κρούσματα στις αρχές Απριλίου, κάτι που δεν έπραττε προηγουμένως. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τη μεγαλύτερο ημερήσια αύξηση ασυμπτωματικών κρουσμάτων από την 1η Απριλίου, όταν είχαν αναφερθεί 130 κρούσματα.

Ο διευθυντής του CDC, Δρ. Robert Redfield, εκτιμά ότι τουλάχιστον 1 στους 4 ανθρώπους με κορονοϊό είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν θα παρουσιάσουν συμπτώματα, αλλά μπορούν ακόμα να νοσήσουν από τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν ξηρό βήχα, πυρετό και κόπωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ στα συμπτώματα περιλαμβάνονται επίσης πονόλαιμος και δύσπνοια. Η διάρροια και η ναυτία είναι λιγότερο συχνά συμπτώματα.

Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια Κινέζοι φοιτητές παραμένουν στο εξωτερικό, λόγω περιορισμών στα ταξίδια καθώς οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν ένα κύμα νέων κρουσμάτων προερχόμενο από το εξωτερικό. Περίπου 400.000 φοιτητές βρίσκονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο νέος στόχος της Κίνας είναι να περιορίσει ένα πιθανό δεύτερο κύμα κρουσμάτων από Κινέζους πολίτες που επιστρέφουν στα σπίτια τους από πληγείσες περιοχές ανά τον κόσμο. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα η Κίνα προχώρησε σε προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τους ξένους πολίτες. Οι κινεζικές αρχές βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με την πρόκληση να ανοίξουν εκ νέου τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ αγωνίζονται για να αποτρέψουν νέα εκτεταμένα κρούσματα στη χώρα.

Share This