Ο πόλεμος τιμών που έχει ξεσπάσει μεταξύ Μόσχας και Ριάντ έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πετρέλαιο, με τους μεγαλύτερους οίκους να προβλέπουν τεράστια πτώση για το πετρέλαιο που θα μπορούσε να κατρακυλήσει ακόμα και στα 10 δολάρια το βαρέλι.

Όπως, πάντως, αναφέρει ο Kirill Dmitriev, CEO του ρωσικού Direct Investment Fund «θεωρώ ότι όλη η αγορά κατανοεί ότι αυτό το deal είναι σημαντικό και θα φέρει μεγάλη σταθερότητα, που είναι τόσο σημαντική για την αγορά. Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό».

Για σήμερα είχε προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, αλλά τώρα είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί αντ’ αυτού την Τρίτη, αναφέρουν πηγές στο CNBC.

Οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να τεθούν στην τηλεδιάσκεψη.

Νωρίτερα τα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου μείωσαν τις απώλειες, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κατά 0,71% στα $28,14 και το μπρεντ -0,09% στα $34,08.

Ερωτηθείς για το αν Ριάντ και Μόσχα θα καταλήξουν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας σε κάποιου είδους συμφωνία, ο Dmitriev ανέφερε: «Υπάρχουν πολύ θετικά μηνύματα και νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ κοντά (σε συμφωνία)».

Παρέθεσε δε τα σχόλια του προέδρου Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, όταν πρότεινε συνδυασμένη μείωση παραγωγής της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

«Ο Πούτιν μίλησε για τη σπουδαιότητα αυτής της συμφωνίας, άρα η Ρωσία έχει δεσμευτεί», ανέφερε ο Dmitriev μιλώντας στο CNBC, για να προσθέσει ότι η Ρωσία συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές αρχές ώστε να συμμετάσχουν και οι Αμερικανοί παραγωγοί στη μείωση της παραγωγής.

«Νομίζω ότι Ρωσία, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ και άλλες χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να σταθεροποιήσουν τις αγορές και να φέρουν σταθερότητα στον κόσμο που αναμένεται να βιώσει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία».

Share This