Ανάλογα με το διάστημα που θα εφαρμόζονται αυτά τα πρωτόγνωρα μέτρα για την κοινωνία, θα εξαρτηθεί η ζημιά στην ελληνική κτηματαγορά με την κατάσταση στην αγορά να θυμίζει 2012 εξαιτίας του κορονοϊού.

Παρά το γεγονός πως βρισκόταν σε ανοδική πορεία, η επιδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην ελληνική κτηματαγορά με τις ζημιές να αναμένονται τεράστιες καθώς υπάρχουν μηδενικές αγοραπωλησίες και επενδύσεις, με τις τιμές να μειώνονται κατακόρυφα, ενώ αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στον χώρο των κατασκευών.

«Η ζημία που θα καταγράψει η ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα η ελληνική κτηματαγορά (από τις επιπτώσεις της πανδημίας), θα εξαρτηθεί με το χρόνο εφαρμογής των πρωτόγνωρων αυτών μέτρων προς τους πολίτες, τα κλειστά σύνορα και τις απαγορεύσεις που εφαρμόζονται (και αν μη τι άλλο ήταν απαραίτητες). Εάν όμως ομαλοποιηθεί η κατάσταση και βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού, τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Αντίθετα, εάν επιμηκυνθεί ο χρόνος όλων αυτών των απαγορεύσεων και δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο, είναι σίγουρο ότι οι ζημιές θα είναι τεράστιες με μηδενικές αγοροπωλησίες και επενδύσεις και θα δούμε τις τιμές να μειώνονται κάθετα. Δυστυχώς, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που ζήσαμε πριν οκταετίας με τις τιμές να καταρρέουν και να υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις σε όλους κλάδους των κατασκευών», αναφέρει σε παρέμβαση του ο Ιωάννης Ρεβύθης, Μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και π. Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος.

«Τα τρία τελευταία χρόνια η κτηματαγορά στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε βάσει του τουρισμού, των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της παροχής της ‘Αδειας Παραμονής σε κατοίκους μη ευρωπαϊκής κοινότητας (Golden Visa). Τώρα, οι τρεις αυτές πτυχές κατακρημνίζονται λόγω του ότι στηρίζονταν κυρίως σε υπηκόους άλλων κρατών και ξένους επενδυτές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές είχαν αυξηθεί πάρα πολύ τα δύο τελευταία χρόνια, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια και σε περιοχές που εξυπηρετούνται από διεθνή αεροδρόμια», αναφέρει επίσης.

«Ευελπιστούμε όμως τα πράγματα να πάνε καλύτερα και να μην ζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές της μαύρης οκταετίας της οικονομικής κρίσης που περάσαμε όλοι οι Έλληνες και ευχόμαστε το καλύτερο για όλους μας και πάνω απ’ όλα υπομονή, κουράγιο και υγεία», επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης.

 

 

 

 

 

 

Share This