Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταρτίσει κατάλογο των εισαγωγών που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των αναπτήρων και των πλαστικών εξαρτημάτων για έπιπλα, τις οποίες θα χτυπήσει με δασμούς ως αντίποινα για την παράταση των αμερικανικών δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον Ιανουάριο την επέκταση των δασμών, ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, σε παράγωγα προϊόντα, όπως τα καρφιά από χάλυβα και τα καλώδια αλουμινίου, καθώς οι εισαγωγές των τελευταίων είχαν αυξηθεί.

Αυτοί οι δασμοί, από τους οποίους εξαιρέθηκαν οι Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Μεξικό και Νότια Κορέα, τέθηκαν σε ισχύ στις 8 Φεβρουαρίου.

Η ΕΕ προτείνει τώρα να επιβληθούν δασμοί 20% στους αναπτήρες και 7% σε πλαστικά εξαρτήματα για έπιπλα, καθώς και επιπλέον 4,4% στις τράπουλες, για διάστημα τριών ετών. Οι τράπουλες έχουν ήδη δασμούς 10%.

Τα μέτρα σχεδιάστηκαν για να είναι αναλογικά και περιορισμένα, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η σημερινή κρίση κατέδειξε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών των εμπορικών και εφοδιαστικών αλυσίδων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τα σχέδια της. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ στις 8 Μαΐου, δίνοντας έναν μήνα για να επιτραπεί μία πιθανή λύση με διαπραγμάτευση.

 

Share This