Ο πρωθυπουργός έχει στο συρτάρι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στο οποίο δεν υπάρχει ζήτημα περικοπών μισθών και συντάξεων. Και αυτό, γιατί εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα κοστίσει σε πολλά επίπεδα. Εκείνο όμως που υπάρχει είναι να γίνεται η μισθοδοσία με δύο τρόπους. Ο πρώτος με τον κλασικό τρόπο, με την κατάθεση δηλαδή μετρητών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, και ο δεύτερος είτε με «διατακτικές» είτε με «ομόλογα» είτε με «επιταγές-κουπόνια» σούπερ μάρκετ. Το τελευταίο μάλιστα είναι κάτι που δοκίμασε ο πρωθυπουργός στους εργαζομένους της Νέας Δημοκρατίας, καλύπτοντας ένα μέρος των μισθών τους, και είχε και ένα μικρό μπόνους, καθώς η επιταγή κάλυπτε μεγαλύτερο ποσό από το τμήμα του μισθού τους.

Παράλληλα δεν αποκλείεται με αυτόν τον τρόπο ένα ποσό με έναν τύπο «ομολόγου» να χρησιμοποιείται για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας.

Με αυτόν τον τρόπο, ένα ποσοστό από τη μισθοδοσία θα επιστρέφει στο Δημόσιο, ώστε να χρηματοδοτεί τους υπόλοιπους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, δεν θα παρουσιαστεί μεγάλη «τρύπα» στον Προϋπολογισμό, που έτσι και αλλιώς θα τιναχτεί στον αέρα, και κυρίως δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ας ελπίσουμε άπαντες να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτό το έκτακτο σχέδιο, που οικονομολόγοι έχουν καταθέσει στο Μαξίμου, σε περίπτωση –το επαναλαμβάνουμε– που η κρίση κρατήσει πολύ περισσότερο καιρό και παραμείνουν όλα «νεκρά» και μετά τον Ιούνιο.

Πηγή: Παρασκήνιο

Share This