Κλείσιμο στο υψηλό ημέρες για το Γενικό Δείκτη, υπεραπόδοση τραπεζών και αυξημένη αξία συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι περιορίζονται οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα.

Στα υψηλά ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο, ύστερα από μια πολύ καλή συνεδρίαση, με ευρεία διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, που έφερε την ελληνική αγορά σε καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές. Ισχυρή ώθηση έδωσε πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης η μεγάλη άνοδος στο άνοιγμα των συναλλαγών της Νέας Υόρκης, μετά τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, ο οποίος εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για αποκλιμάκωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού στις ΗΠΑ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 8,46% στις 586,46 μονάδες, ενώ υπεραπέδωσε ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας με άνοδο κατά 8,95%. Η αξία των συναλλαγών, που είχε περιορισθεί χαμηλότερα από τα 40 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, εκτινάχθηκε σήμερα στα 61 εκατ. ευρώ, καθώς ισχυρά χαρτοφυλάκια προχώρησαν σε «ψάρεμα» τίτλων στις χαμηλές τιμές που έχει διαμορφώσει η μεγάλη πτώση των προηγούμενων εβδομάδων.

Όλες οι μετοχές που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεδρίαση με μεγάλη αξία συναλλαγών έκλεισαν με μεγάλη άνοδο. Ενδεικτικά αναφέρεται η άνοδος της μετοχής του ΟΤΕ στα 11,95 ευρώ (+8,34%), της Εθνικής κατά 10,78%, του ΟΠΑΠ κατά 4,62%, της Motor Oil κατά 10,17%, του ομίλου Μυτιληναίος κατά 11,31%, της Σαράντης κατά 17,91%, της ΔΕΗ κατά 9,32%, της Coca Cola κατά 9,24% και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανόδου στο ΧΑ ήταν σήμερα υπερδιπλάσιο από τις ευρωπαϊκές αγορές (ο Stoxx 600 κέρδιζε λίγο μετά το κλείσιμο της Λεωφόρου Αθηνών περίπου 3,60%. Όπως σημείωσε νωρίτερα το Business Daily, η σημερινή ανοδική κίνηση γίνεται στη βάση των πολύ μεγαλύτερων απωλειών που είχε σημειώσει η ελληνική αγορά σε σχέση με την Ευρώπη ως τώρα. Ειδικότερα, με τιμή κλεισίματος της 3ης Απριλίου, ο Γενικός Δείκτης έχανε 41% από την αρχή του έτους, ενώ η αντίστοιχη απώλεια του Stoxx 600 ήταν 25,7%.

Αυτό που φαίνεται ότι εκτιμούν οι επενδυτές και έσπευσαν να προχωρήσουν σήμερα σε αγορές στην Αθήνα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η αγορά μπήκε σταθερά σε ανοδική τροχιά, είναι ότι ο συνολικός μακροοικονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα περιορίζεται, καθώς:

  1. Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας (κρούσματα – θάνατοι) υποδεικνύουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση αποδίδουν και είναι πιθανό να μπαίνουμε σε μια φάση αποκλιμάκωσης, που θα επιτρέψει να αρχίσει ο σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά, σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία.
  2. Επιπλέον, τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει, αλλά και αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για την προστασία της οικονομίας είναι σημαντικά και πιθανόν το συνολικό τους κόστος να ανεβεί στα 24 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος να ξεφύγει εκτός ελέγχου η ύφεση φέτος μετριάζεται και αυτό διευκολύνει την ανάληψη κινδύνου από τους επενδυτές.
  3. Την ίδια στιγμή, τα μέτρα που θα αποφασίσει αύριο το Eurogroup, ύψους 500 δισ. σε τρεις πυλώνες, παρέχουν στην Ελλάδα μια ασφάλεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης το επόμενο διάστημα, περιορίζοντας τους κινδύνους που δημιουργεί η προσωρινή αδυναμία χρηματοδότησης από την αγορά ομολόγων. Αυτό γίνεται αντιληπτό και στην αγορά ομολόγων, όπου, μετά την άνοδο της Παρασκευής, η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κάτω από το 1,9% σήμερα.

 

 

 

 

 

 

Share This