Πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο την τελευταία εβδομάδα, ο Dow Jones με κέρδη άνω των 1.100 μονάδων ξεπερνάει το φράγμα των 22.000 μονάδων καθώς η εικόνα για την πανδημία του κορονοϊού γίνεται καλύτερη στην Ευρώπη.

Ο Dow Jones έχει σκαρφαλώσει πάνω από τις 22.000 μονάδες με τις μετοχές να κινούνται σε ανοδικούς ρυθμούς καθώς οι επενδυτές έχουν αναθαρρήσει μετά τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο για την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται η θετική αυτή εξέλιξη και στα επίκεντρα της επιδημίας στις ΗΠΑ. Στις 19:43 ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 5,53% στις 22.217 μονάδες καταγράφοντας την υψηλότερη άνοδο μέσα σε μια εβδομάδα. Ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 5,52% στις 2.625 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύεται κατά 5,43% στις 7.773 μονάδες.

Αν και σύμφωνα με τα αμερικανικά δεδομένα, τα πράγματα στις ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν δυσκολότερα τις επόμενες εβδομάδες και να αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την αισιόδοξη άποψη του πως βλέπει να αντιστρέφονται τα δεδομένα σύντομα αναφέροντας στο Twitter οτι «υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους είναι η μετοχή της JP Morgan που ενισχύεται κατά 6,1% καθώς ο διευθ. σύμβουλος Τζέιμι Ντίμον υποβάθμισε τον κίνδυνο να μην μοιραστεί το μέρισμα αν και παραδέχθηκε πως «μια κακή ύφεση» πλησιάζει στις ΗΠΑ που μπορεί να αφήσει την τράπεζα με αρκετές απώλειες. Ο Dow Jones ενισχύεται επίσης από την άνοδο 11,1% της Boeing που το σαββατοκύριακο ανακοίνωσε πως παρατείνει το λουκέτο στις εγκαταστάσεις παραγωγής στο Σιάτλ επ’αόριστο.

Μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημειώνουν ανάμεικτα πρόσημα, καθώς τα futures του αμερικανικού αργού έχασαν μέρος των μεγάλων κερδών που κατέγραψαν την Παρασκευή εξαιτίας των φόβων πως η μείωση της παραγωγής που είχε υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι συναντήσεις του Τραμπ με τα «μεγάλα στελέχη» των αμερικανικών πετρελαϊκών ομίλων το σαββατοκύριακο κατέληξε μόνο σε απειλές για δασμούς σε ξένο πετρέλαιο παρά κάποια ένδειξη για μείωση της αμερικανικής παραγωγής που Ρωσία και Σαουδική Αραβία περιμένουν.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές δείχνουν να έχουν αναθαρρήσει μετά τα θετικά νέα που φάνηκαν το σαββατοκύριακο σύμφωνα με τα στατιστικά σε Ισπανία και Ιταλία και προχωρούν σε αύξηση των τοποθετήσεών τους, με δεδομένο, άλλωστε, ότι οι αποτιμήσεις αρκετών μετοχών έχουν υποχωρήσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, αποτελώντας και αγοραστικές ευκαιρίες.

Ο Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 3,73% στις 320,58 μονάδες και ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε κατά 4,99% στις 2.795 μονάδες,

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 5,74% στις 10.072 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο, σημείωσε άνοδο 2,34% στις 5.542 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 4,61% στις 4.346 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε κέρδη 3,99% στις 6.844 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 3,10% στις 16.891 μονάδες

 

 

 

 

 

Share This