Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ παρουσίασαν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για τον κορωνοϊό τη Δευτέρα το πρωί. Τα μέτρα που συζητήθηκαν αφορούν τόσο τον υγειονομικό όσο και τον τομέα της οικονομίας. Εικασίες που κυκλοφόρησαν ότι θα ανακοινωνόταν ημερομηνία χαλάρωσης των περιορισμών δεν επιβεβαιώθηκαν. Μάλιστα η καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να θεσπιστεί η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους. Όπως κατέστησε σαφές, η επιστροφή στην καθημερινότητα που επικρατούσε στη δημόσια ζωή πριν από την κρίση θα εξαρτηθεί από την πορεία της υγειονομικής κατάστασης. Πάντως οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ ως τις 19 Απριλίου και η άρση τους θα γίνει σταδιακά.

Σιωπή για τα ευρωομόλογα

Σύμφωνα με την καγκελάριο, «με την κρίση του κορωνοϊού η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία από την ίδρυσή της». Το ζητούμενο τώρα είναι όλα τα κράτη μέλη «να βγουν πιο δυνατά από αυτή τη δοκιμασία». «Η Γερμανία θα ευημερεί όσο θα ευημερεί και η Ευρώπη» διαβεβαίωσε για να αναφερθεί στη συνέχεια στην αυριανή συνεδρίαση στο Eurogroup που αφορά ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης προς τα κράτη-μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αναπτύσσοντας τις γερμανικές προτάσεις η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Βερολίνο υποστηρίζει την πρόταση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ) προς κράτη-μέλη της ευρωζώνης «με λιγότερους όρους». Επίσης συμφωνεί με την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ενεργοποίηση του άρθρου 122 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών που προβλέπει «ειδικά μέτρα» σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να διατεθούν ως και 100 δις ευρώ προκειμένου τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας, για παράδειγμα χρηματοδοτώντας την εκ περιτροπής εργασία. Το Βερολίνο είναι επίσης διατεθειμένο να συμβάλει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανόρθωση της οικονομίας μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού. Η καγκελάριος απέφυγε όμως κάθε αναφορά στο αίτημα εννέα κρατών-μελών του Eurogroup για την έκδοση ευρωομολόγου.

Ανάλογες δηλώσεις με την κ. Μέρκελ έκανε προηγουμένως σε ξεχωριστή συνέντευξή τύπου και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Αναφερόμενος στον ΕΣΜ τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως αυτή που επικρατεί σήμερα. Όπως επισήμανε, ο Μηχανισμός έχει τη δυνατότητα παροχής προληπτικών πιστωτικών γραμμών ως και 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κάθε χώρας ξεχωριστά. Αυτή η βοήθεια ανέρχεται στην περίπτωση της Ιταλίας στα 39 δις ευρώ και στην περίπτωση της Ισπανίας στα 28 δις ευρώ. Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς, σε αντίθεση με την ελληνική κρίση χρέους τώρα δεν πρόκειται να υπάρξουν έλεγχοι από καμία τρόικα και ούτε κανόνες για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι χώρες, οι οποίες θα ενταχθούν σε προγράμματα προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε πάντως τη πεποίθηση ότι ως την Τρίτη οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν «σε μια κοινή γραμμή».

Επιπλέον μέτρα για τις επιχειρήσεις

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ο κ. Σολτς παρουσίασε επιπλέον μέτρα στήριξης για τις μεσαίες επιχειρήσεις (10-500 απασχολούμενοι). Προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δανειοδότησης για εταιρείες που έχουν πρόβλημα ρευστότητας οι τράπεζες απελευθερώνονται από τη δέσμευση να ελέγχουν την οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών. Για αυτό το λόγο το κράτος εγγυάται μέσω της κρατικής τράπεζας KfW πλήρως τα δάνεια ως και 800.000 ευρώ. Με αυτό το μέτρο η γερμανική κυβέρνηση καταργεί πρόσφατη απόφασή της που προέβλεπε κρατική εγγύηση ύψους 90% για δάνεια σε μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρά το υψηλό ποσοστό εγγύησης οι τράπεζες δίσταζαν να παρέχουν δάνεια λόγω της τρέχουσας κρίσης.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν στον ιατρικό τομέα, για παράδειγμα μάσκες, αναπνευστικά μηχανήματα, γάντια κ.τ.λ., ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ θα καταθέσει την Πέμπτη σχέδιο για τους τρόπους, με τους οποίους θα ενθαρρυνθεί η παραγωγή τους από εταιρείες στη Γερμανία. Ένα πιθανό μέτρο είναι κρατικές εγγυήσεις για την αγορά ιατρικών προϊόντων όπου υπάρχει ανάγκη.

Πηγή: Deutsche Welle

Share This