Η προσμονή για επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup και οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα και ευνοούν την αγορά ομολόγων.

Η προσδοκία για την επίτευξη συμφωνίας στο αποψινό Εurogroup για ένα πακέτο ύψους μισού τρισ. ευρώ για την στήριξη των οικονομικών της ευρωζώνης, σε συνδυασμό και με κάποια θετικά μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας,τα οποία δείχνουν μία πρώτη επιβράδυνση στο ρυθμό εξάπλωσής της, ευνόησαν σήμερα τα ομόλογα, .

Από το κλίμα που διαμορφώθηκε σήμερα, κυρίως ενισχύθηκαν τα ομόλογα της περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές έκαναν στροφή στις τοποθετήσεις με υψηλότερη απόδοση, ενώ αντιθέτως οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς. Παράλληλα, οι πρώτες θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, τόσο στις αγορές ομολόγων, όσο και στα χρηματιστήρια.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο 1,78% από 1,96% που κυμαινόταν χθες, του 5ετούς στο 1,32% από 1,48% και του 15ετούς στο 1,86% από 2,03%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,91% έναντι -034% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθει στο 2,25%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου νωρίς το απόγευμα στα 1,0891 δολ. από τα 1,0791 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ευνοεί το ευρώ, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται σταδιακά από τις λεγόμενες ασφαλείς τοποθετήσεις. Ταυτοχρόνως η συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για το πακέτο ενίσχυσης των ευρωπαικων οικονομιών, έχει θετική επίδραση στην ισοτιμία του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα δέχεται πιέσεις εξαιτίας της ιδιαίτερα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Fed, και η μείωση του επιτοκιακού του πλεονεκτήματος επηρεάζει καθοδικά το αμερικανικό νόμισμα. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0885 δολ.

 

 

 

 

Share This