Σήμφωνα με την Deutsche Bank, εφόσον οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού παραμείνουν σε ισχύ τους καλοκαιρινούς μήνες, οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί, όπως οι χώρες της Μεσογείου, αναμένεται να υποστούν σημαντικές οικονομικές ζημίες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η κύρια τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει σε περίπου τρεις μήνες. Ο κλάδος των ταξιδιών και του τουρισμού παράγει σημαντικό μερίδιο του συνολικού ΑΕΠ σε πολλές μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, χώρες όπου το μερίδιο αυτό ανέρχεται στο 13% (μέσος όρος σε εθνικό επίπεδο) και σε 14,6%, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα φτάνει το 20,6% του συνολικού ΑΕΠ. Επιπλέον, τα τουριστικά “hot spots” στις χώρες αυτές καταγράφουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά.

Οι εταιρείες στον τουριστικό τομέα και οι τοπικές διοικήσεις σε τουριστικούς προορισμούς μπορούν ήδη να λάβουν μέτρα για να βοηθήσουν τους παραθεριστές να ταξιδεύουν με αποδεκτούς κίνδυνους, όταν η κατάσταση σταθεροποιηθεί.

Για παράδειγμα, δύνανται οι τουριστικοί προορισμοί και τα καταλύματα να απολυμαίνουν όλους τους χώρους και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν επαρκή απόσταση μεταξύ των επισκεπτών τους. Ο περιορισμός της πρόσβασης σε ορισμένα τουριστικά αξιοθέατα θα βοηθούσε στη μείωση του πλήθους. Η κάλυψη του αριθμού των επισκεπτών από τη ρύθμιση της χωρητικότητας μπορεί να είναι χρήσιμη. Με την παραδοχή ότι ο αριθμός των περιπτώσεων συνεχίζει να μειώνεται στους προορισμούς διακοπών, αυτές οι προετοιμασίες θα αυξήσουν σίγουρα την προθυμία των παραθεριστών να επισκεφθούν περιοχές που επί του παρόντος πλήττονται σκληρά από τον ιό.

Παράλληλα, οι παραθεριστές ενδέχεται να κληθούν να παρουσιάσουν ειδικά ιατρικά πιστοποιητικά ή πιστοποιητικά υγείας για να επιβεβαιώσουν ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης εστίας στους προορισμούς. Φυσικά, αυτό θα απαιτήσει δοκιμές. Για πολλούς, οι διακοπές είναι η «καλύτερη εποχή του χρόνου». Ωστόσο, τα ταξίδια διακοπών διαδραματίζουν επίσης σημαντικό οικονομικό ρόλο. Το καλοκαίρι του 2020, οι κυβερνήσεις (ως ρυθμιστικές αρχές), οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι παραθεριστές θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ των κινδύνων για την υγεία, αφενός, και του μετριασμού των οικονομικών ζημιών και της επαναφόρτισης των «μπαταριών» μας, από την άλλη, καταλήγει η γερμανική τράπεζα.

 

Share This