Ζοφερά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, με αποτέλεσμα ο δείκτης Ifo που μετρά τις προσδοκίες για την παραγωγή να προβλέπει ότι επέρχεται βουτιά στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας το επόμενο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες για την παραγωγή βυθίστηκαν τον Μάρτιο στις -20,8 μονάδες από +2. Πρόκειται για την πιο δραματική πτώση από το 1991 που άρχισε να διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ο δείκτης είχε υποχωρήσει στις 13,3 μονάδες τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς.

«Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι υποτιμημένη, καθώς τις περισσότερες απαντήσεις τις πήραμε μέχρι τα μέσα Μαρτίου», αναφέρει ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής ερευνών του Ινστιτούτου Ifo.

Οι προσδοκίες για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι ιδιαιτέρως απαισιόδοξες και ο δείκτης εδώ έπεσε στο -36 τον Μάρτιο από 4,2 τον Φεβρουάριο.

Οι κατασκευαστές προϊόντων από καουτσούκ και πλαστικό προβλέπουν επίσης σημαντική πτώση με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο -32 από 2,9. Στον τομέα μηχανικής υποχωρεί στο -24 από -10.

Αντιθέτως, μικρότερο είναι το πλήγμα για τη βιομηχανία χημικών που από το -2,1 υποχώρησε στο -10.

Ολες οι βιομηχανίες επηρεάζονται σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρει το Ifo, και οι μοναδικές επιχειρήσεις που παραμένουν σε θετικό έδαφος είναι οι παραγωγοί τροφίμων και ποτών, που υποχωρούν στις 3,8 μονάδες από τις 20 μονάδες οι πρώτοι και από 27 μονάδες από 6,4 μονάδες για τους δεύτερους.

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε απροσδόκητη άνοδο τον Φεβρουάριο, ανέφερε η Destatis, προσθέτοντας ότι ο κορωνοϊός δεν είχε ακόμα σημαντική επίπτωση στον δείκτη του γερμανικού βιομηχανικού τομέα. Οι αναλυτές αναμένουν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τους μήνες που επηρεάζονται από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Share This