Σύμφωνα με νέα έκθεση της Société Générale, το βάθος της ύφεσης στην οποία μπαίνουν οι χώρες της ευρωζώνης και τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα εκτοξεύσουν τα δημόσια ελλείμματα και τους δείκτες χρέους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων ενδέχεται να αποδειχθεί προσωρινό και μια απότομη πτώση είναι πιθανή το 2021, τόσο στο έλλειμμα όσο και στο χρέος.

Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα κινηθεί 5% υψηλότερα για το σύνολο της ευρωζώνης σε σχέση με τα επίπεδα προ COVID-19, μία σχετικά μικρή αύξηση ωστόσο σε σύγκριση με τη χρηματοοικονομική κρίση. Αυτό θα πρέπει να ανακουφίσει ορισμένες ανησυχίες στις αγορές σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους πολλών χωρών.

Σε κάθε περίπτωση οι χρηματοδοτικές ανάγκες και οι εκδόσεις ομολόγων στις χώρες του ευρώ θα κινηθούν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, όπως εκτίμα η SocGen, αν και τονίζει ότι μία νέα κρίση χρέους δεν είναι το βασικό της σενάριο για φέτος, χάρη και στα τεράστια προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μακροπρόθεσμα, η κρίση του COVID-19 πάντως θα καταστήσει τις χώρες με υψηλό χρέος ακόμα πιο ευάλωτες σε περαιτέρω ασύμμετρες διαταραχές, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης εξετάσουν κάποια μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, η SocGen εκτιμά ότι οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης λόγω της πανδημίας θα ανέλθουν στα 6,3 δισ. ευρώ με τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες για φέτος να εκτοξεύονται από το 1,3 δισ. ευρώ (ή το 0,7% του ΑΕΠ) στα 7,6 δισ. ευρώ ή το 4,4% του ΑΕΠ. Συμπεριλαμβανομένου του κόστους διάσωσης/ανακεφαλαιοποίησης, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας διαμορφώνονται φέτος στα 10,2 δισ. ευρώ ή το 5,9% του ΑΕΠ.

 

Share This