Μέχρι και 1,5 εκατ. οικογένειες στις ΗΠΑ θα βρεθούν στα πρόθυρα του να μείνουν άστεγες, προειδοποιούν ειδικοί στη στέγαση, εστιάζοντας όχι μόνον στην αύξηση της φτώχειας αλλά και στην επιτάχυνση της μετάδοσης του κορονοϊού σε κατοικίες με μεγάλο αριθμό ενοίκων κάτω από την ίδια στέγη.

“Είναι ανατριχιαστικός ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν δουλειά τους”

«Είναι ανατριχιαστικός ο αριθμός των ανθρώπων στη χώρα μας που χάνουν τη δουλειά τους, που χάνουν ώρες, που χάνουν το εισόδημά τους», τονίζει η Νταϊάν Γιέντελ, επικεφαλής της Εθνικής Συμμαχίας Στέγασης Χαμηλών Εισοδημάτων.

«Μία από τις επιπτώσεις είναι η αύξηση των βαρών σε ενάμιση εκατ. των οικογενειών ιδιαίτερα χαμηλού εισοδήματος, τόνισε η ίδια σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η ΜΚΟ Urban Land Institute.

Ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε σε πάνω από 6 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στη μη δηλωμένη οικονομία–όπως οι διανομείς και οι οικιακές βοηθοί, οι οποίοι στις ΗΠΑ δεν δικαιούνται να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας. Αυτές οι οικογένειες μπορεί και να ξοδεύουν το 50-70% του εισοδήματός τους στα οικιακά έξοδα και συχνά να μένουν πολλοί μαζί σε υπερβολικά μικρά καταλύματα, τόνισε η Γιέντελ.

Περίπου 560.000 άνθρωποι ήταν άστεγοι πριν από την έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ, τονίσθηκε στην τηλεδιάσκεψη, ένας αριθμός που συνδέεται με την όλο και ακριβότερη αξία των ενοικίων και τους καθηλωμένους μισθούς. Ο αριθμός των οικογενειών που βρίσκονται κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, αναμένεται να αυξηθεί, είτε λόγω της καθυστέρησης πληρωμής των ενοικίων, είτε γιατί προστίθενται στην στέγασή τους άστεγοι συγγενείς.

«Εστιάζουμε ιδιαίτερα στους αστέγους, που είναι όπως η άκρη του παγόβουνου, που εμείς βλέπουμε. Όμως υπάρχει μεγάλος αριθμός αστέγων κάτω από αυτήν την επιφάνεια, οι κρυμμένοι άστεγοι. Υπάρχει ένας ολάκερος πληθυσμός σε στεγαστική ανασφάλεια, τόνισε η Μέγκαν Σάντελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

 

 

 

 

 

 

Share This