Η κρίση του κορωνοϊού θα έχει αντίκτυπο 54,7 δισ. ευρώ στον τουριστικό ΑΕΠ της Ισπανίας το 2020, με πτώση 32,4% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με προβλέψεις της Συμμαχίας για την αριστεία στον τουρισμό, EXCELTUR. Τα 15,5 δις. ευρώ αντιστοιχούν σε έμμεσες δραστηριότητες όπως πάροχοι υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό.

Στην πρόβλεψή της, η EXCELTUR έχει υπολογίσει προβλέψεις από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, οι οποίες αναφέρουν ότι η κορύφωση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα συμβεί στα τέλη Μαϊου, με αποτέλεσμα τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια και της κοινωνικής απομόνωσης.

Εάν η υψηλή σεζόν ανακάμψει τους θερινούς μήνες, οι απώλειες θα περιοριστούν στα 25 δις. ευρώ, όμως αν δεν συμβεί αυτό, οι απώλειες του κλάδου θα φτάσουν τα 90 δισ. ευρώ. Αυτό θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας, καθώς ο τουρισμός το 2018 αντιπροσώπευε το 12,5% του ΑΕΠ, το 13% της απασχόλησης και 147.946 δισ. ευρώ εσόδων. Οι πιο ευάλωτοι προορισμοί σε επίπεδο τουριστικού ΑΕΠ θα είναι η Ανδαλουσία, οι Βαλεαρίδες, τα Κανάρια, η Καταλονία και η Μαδρίτη.

 

 

Share This