Η απόφαση ελήφθη αργά χθες αφού ένα πλοίο που έχει ναυλώσει η γερμανική ΜΚΟ Sea Eye περισυνέλεξε 150 ανθρώπους ανοικτά της Λιβύης και κατευθύνθηκε προς την Ιταλία. Η Ιταλία κλείνει τα λιμάνια της στους μετανάστες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως αποφάσισε η κυβέρνηση στην Ιταλία, τα λιμάνια δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή λόγω του κορονοϊού. Έτσι, δε θα αφήσουν σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων να δένουν.

Η απόφαση ελήφθη αργά χθες αφού ένα πλοίο που έχει ναυλώσει η γερμανική ΜΚΟ Sea Eye περισυνέλεξε 150 ανθρώπους ανοικτά της Λιβύης και κατευθύνθηκε προς την Ιταλία. «Για όλη τη διάρκεια της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον εξάπλωση του ιού που προκαλεί την COVID-19, τα ιταλικά λιμάνια δεν μπορούν να εγγυηθούν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να χαρακτηριστούν και να προσδιοριστούν ως τόποι ασφάλειας.» Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προσδιορίζεται να λήξει στις 31 Ιουλίου, αλλά η καταληκτική ημερομηνία μπορεί να παραταθεί.

Η χθεσινή εντολή φέρει την υπογραφή των υπουργών Εσωτερικών και Μεταφορών καθώς και του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράνζα, ο οποίος προέρχεται από ένα αριστερό κόμμα που πάντοτε στήριζε τις εκστρατείες για προστασία των μεταναστών και των επιχειρήσεων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Έπειτα από μια σχετική ανάπαυλα στις αφίξεις πλεούμενων με μετανάστες από την Αφρική, οι αριθμοί άρχισαν να ανεβαίνουν πάλι τους πρώτους δύο μήνες του έτους, για να πέσουν απότομα τον Μάρτιο, καθώς η Ιταλία επλήγη από την επιδημία του κορονοϊού.

Συνολικά 17.127 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στην Ιταλία, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, ενώ 135.586 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί αφότου η επιδημία ήρθε στο φως στις 21 Φεβρουαρίου.

 

 

 

 

 

Share This