Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε τους ηγέτες να μην χρησιμοποιούν τον κορονοϊό για τις πολιτικές τους δηλώσεις και ζήτησε να μπει σε καραντίνα η πολιτικοποίηση της πανδημίας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζήτησε από τους ηγέτες να μην «πολιτικοποιούν» την πανδημία του νέου κορονοϊού, μια μέρα αργότερα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Οργανισμό για «φιλοκινεζική» στάση και για κακοδιαχείριση της κατάστασης.

«Μην πολιτικοποιείτε τον ιό. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την Covid για να κάνετε πολιτικές δηλώσεις», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από έναν δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια της καθημερινής, διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί. «Σας παρακαλώ, βάλτε στην καραντίνα την πολιτικοποίηση της Covid. Εμείς στον ΠΟΥ δεν κάνουμε πολιτική», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Τραμπ επέκρινε κυρίως την απόφαση του ΠΟΥ να ταχθεί κατά του κλεισίματος των συνόρων για όσους προέρχονταν από τη Κίνα, στην αρχή της επιδημίας. Απείλησε επίσης ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό, βασικός χορηγός του οποίου είναι οι ΗΠΑ. «Δεν λέω ότι θα το κάνω, αλλά θα εξετάσουμε αυτήν την πιθανότητα», τόνισε.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ευχαρίστησε πάντως τις ΗΠΑ για τη «γενναιόδωρη υποστήριξή τους» αλλά κάλεσε όλον τον κόσμο να συμμετάσχει από κοινού στη μάχη κατά του κορονοϊού. «Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα έπρεπε να ενωθούν για να πολεμήσουν αυτόν τον επικίνδυνο εχθρό (…) Είναι επικίνδυνος. Χρειαζόμαστε ενότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ας μην συνεχίσουμε να παίζουμε με τη φωτιά» απέναντι σε έναν ιό που διαδίδεται «εκθετικά», επέμεινε, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών σε όλον τον κόσμο πλησιάζει τις 100.000.

 

 

 

 

 

 

 

Share This