Βουτιά 9,8% αναμένεται να καταγράψει το γερμανικό ΑΕΠ το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το ποσοστό αυτό θα είναι το μεγαλύτερο από το 1970 που άρχισαν να καταγράφονται τα συγκεκριμένα στοιχεία και υπερδιπλάσιο από το ποσοστό που είχε καταγραφεί στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Για το σύνολο του έτους, το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,2%, σύμφωνα με τα κορυφαία ινστιτούτα ερευνών της χώρας.

Οι προβλέψεις έρχονται την ώρα που οι προοπτικές είναι ζοφερές και για άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου έχουν εφαρμόσει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας δημιουργώντας ουσιαστικά ασφυξία στις επιχειρήσεις. Η γαλλική οικονομία κατά το α’ τρίμηνο συρρικνώθηκε με ρυθμούς μεγαλύτερους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας, οι προοπτικές για το υπόλοιπο 2020 έχουν υποχωρήσει δραματικά.

Στο μεταξύ, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για μια δέσμη μέτρων 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρατείνοντας την παράλυση της οικονομίας και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του μπλοκ να αντιμετωπίσει την κρίση.

«Η ύφεση θα έχει βαθιές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στα δημόσια οικονομικά», αναφέρει ο Timo Wollmershaeuser του ινστιτούτου Ifo, σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στη Γερμανία. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα φθάσει στο 5,9% φέτος.

Ωστόσο, τα γερμανικά ινστιτούτα προειδοποιούν ότι υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι καθοδικών πιέσεων» στις προβλέψεις τους, συμπεριλαμβανομένης μιας βραδύτερης από την αναμενόμενη εξασθένησης της εξάπλωσης του ιού, καθώς και προβλημάτων στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για ένα νέο κύμα μολύνσεων.

Οι διετείς προβλέψεις των ινστιτούτων, οι οποίες αποτελούν και τη βάση των προβλέψεων της κυβέρνησης για την οικονομία, καταρτίστηκαν από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου, το Ινστιτούτο Halle, το Ifo, το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόμσια Οικονομία και το Ινστιτούτο οικονομικών Ερευνών RWI-Leibniz της Έσσης.

Η κυβέρνηση καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κινήθηκε γρήγορα για να μετριάσει τις επιπτώσεις του ιού και ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα νέο πρόγραμμα «απεριόριστων δανείων» για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Αυτό είναι ένα μόνο από μια σειρά άλλων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό που η Μέρκελ χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της Γερμανίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χάρη στη δημοσιονομική βοήθεια που προσφέρει η κυβέρνηση, οι οικονομολόγοι αναμένουν οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 5,8% το 2021.

 

Πηγή: Bloomberg

Share This