Οι παραγωγοί θα πρέπει να δηλώσουν μόνιμο τόπο κατοικίας στην περιοχή που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να μην επιστρέψουν στην περιφέρειά τους όσο διαρκεί η καραντίνα.

Λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει εξαιτίας των μέτρων περιορισμού μετακίνησης σε πολλούς παραγωγούς λαϊκών αγορών επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση μέσω της ΚΥΑ που υπεγράφη νωρίτερα σήμερα.

Συγκεκριμένα, πολλοί παραγωγοί δεν μπορούσαν να μεταβούν στα αστικά κέντρα και να πουλήσουν τα προϊόντά τους, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι να χάνουν εισοδήματα αλλά και οι καταναλωτές να μη μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα αυτά.

Με απόφαση των υπουργών Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, οι παραγωγοί θα μπορούν να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα, θα πρέπει όμως να δηλώσουν μόνιμο τόπο κατοικίας στην περιοχή που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να μην επιστρέψουν στην περιφέρειά τους όσο διαρκεί η καραντίνα.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπ. Ανάπτυξης και επενδύσεων:

«Με τη συνεργασία των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των Υπουργών, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και κ. Μάκη Βορίδη και σε συνεννόηση με την επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας υπό τον Καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, δίνεται η εξής λύση για τη δραστηριότητα των παραγωγών – πωλητών στις λαϊκές αγορές άλλης περιφέρειας από τον τόπο παραγωγής των προϊόντων τους:

Εντός τριών ημερών από την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1210, 7 Απριλίου 2020) θα πρέπει κάθε παραγωγός – πωλητής ή ο αναπληρωτής του, με υπεύθυνη δήλωση, να δηλώσει μόνιμο τόπο κατοικίας στην περιοχή που θέλει να δραστηριοποιείται με την δέσμευση ότι, μέχρι την λήξη των μέτρων καραντίνας, δεν θα επανέλθει στην περιφέρειά του αλλά θα μένει μόνιμα στην περιοχή που θα δηλώσει και θα εμπορεύεται τα προϊόντα που θα  στέλνουν από τον τόπο παραγωγής στον ίδιο ή τον αναπληρωτή του. Την υπεύθυνη δήλωση θα την φέρει πάντα μαζί του.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται το δικαίωμα των παραγωγών να ασκούν την δραστηριότητά τους στις λαϊκές αγορές και των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά και φθηνότερα προϊόντα. Φυσικά, η λειτουργία των λαϊκών αγορών εξακολουθεί να διέπεται από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την κείμενη νομοθεσία με σκοπό την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας».

 

 

 

 

 

Share This