της Judy Dempsey (Carnegie Europe)

Ο κορονοϊός είναι μια πανδημία που διαβρώνει σιγά-σιγά μια τάξη την οποία η δημοκρατική Δύση είχε ως δεδομένο από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η τάξη βασιζόταν στην προβλεψιμότητα, στα κίνητρα, στις φιλοδοξίες και στις ικανότητες. Αυτή η τάξη επίσης βασιζόταν στην οικονομία της αγοράς που ήταν εδραιωμένη στην επιδίωξη της ανάπτυξης και της ευημερίας με τος αντίστοιχες υποδομές για να τη στηρίξουν.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2008-2009, την οποία ακολούθησε η σχεδόν κατάρρευση του ευρώ, έπληξε την αυτοπεποίθηση της Δύσης. Η Δύση ανέκαμψε. Αλλά δεν άλλαξε θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο οι δημοκρατίες αντιδρούν στις κρίσεις. Ήταν μια επιστροφή στα συνηθισμένα. Η αντίδραση επικράτησε έναντι της προτίμησης και της ανθεκτικότητας.

Και ακόμη και όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Σύρια πριν από μια δεκαετία, οδηγώντας στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων και σε εκατομμύρια πρόσφυγες -με περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους να φθάνουν στη Γερμανία χάρη στη γενναιόδωρη πολιτική ανοιχτών θυρών, χρησιμοποίησε την προσφυγική κρίση για να ξεφύγει. Κάποια σύνορα εντός της ΕΕ έκλεισαν. Οι ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία προσφυγική, μεταναστευτική πολιτική και ασύλου.

Τα λαϊκιστικά κόμματα και κινήματα έχουν εκμεταλλευτεί αυτές τις κρίσεις. Τις χρησιμοποίησαν για να προάγουν ιδέες βασισμένες στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας και στην άσκηση κριτικής στην παγκοσμιοποίηση. Επίσης χρησιμοποίησαν τα χωρίς σύνορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσεγγίσουν ευρύτερα ακροατήρια. Η φιλελεύθερη ιδέα βρέθηκε υπό τεράστια πίεση.

Ο κορονοϊός θα αποτελέσει μεγαλύτερη δοκιμασία.

Επειδή πρόκειται για έναν ιό που δεν γνωρίζει σύνορα, έχει παραβιάσει τη ζώνη άνεσης της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλείνουν τα σύνορα τους και περιορίζουν τα ταξίδια από και προς τις χώρες τους, επιπλέον των πολιτών που έχουν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν όλες οι μη βασικές επιχειρήσεις και καταστήματα. Οι δημόσιες ψυχαγωγικές και αθλητικές εκδηλώσεις έχουν απαγορευτεί. Η πανδημία έχει επίσης εκθέσει τις ελλείψεις στα συστήματα υγείας στις περισσότερες χώρες ρης ΕΕ. Αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κατασκευή αναπνευστήρων και στο να παράσχουν τον απαραίτητο προστατευτικό ρουχισμό για το ιατρικό προσωπικό.

Αυτή είναι η μικρή εικόνα.

Στην μεγαλύτερη εικόνα, παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να έχουμε οποιαδήποτε βεβαιότητα για το πώς και πότε θα υποχωρήσει ο ιός, κάποιες τάσεις δείχνουν μέσα από την ομίχλη του φόβου και της αβεβαιότητας το πώς θα επηρεάσουν το φιλελεύθερο αφήγημα.

Η πρώτη είναι το αίτημα για αλήθεια, διαφάνεια και σαφήνεια. Οι ηγεσίες ΗΠΑ και. Κίνας είμναι σε ένα παιχνίδι ευθυνών για την προέλευση του ιού τη στιγμή που η Δύση χρειάζεται ηγεσία και ισχυρή πολυμερή απάντηση. Η Κίνα έχει καταστείλει οποιαδήποτε κριτική. Ο πρόεδρος Trump βρίσκεται μεταξύ άρνησης και ασυνέπειας. Και η Ρωσία διαδίδει ψευδείς πληροφορίες για τον ιό.

Και υπάρχει και η στάση της Γερμανίας. Ναι, η κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει στον ιό και ξεκίνησε να το παίρνει σοβαρά μόνο όταν ο ιός άρχισε να καταστρέφει την Ιταλία, στις αρχές Μαρτίου. Αλλά έκτοτε, ως Καγκελάριος από το 2005, και που θεωρείται πλέον κουτσό άλογο από κάποιους ύστερα από την απόφαση της πέρυσι να μην είναι υποψήφια στις εκλογές του 2021, η Merkel τα έχει πάει εξαιρετικά στην προσπάθειά της να προσεγγίσει τους Γερμανούς.

Αυτό δεν ήταν ποτέ το στιλ της. Αλλά το διάγγελμα της στις 18 Μαρτίου και οι δηλώσεις της για την υπεράσπιση της αλήθειας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας, συνδυασμένες με την ανάγκη για πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, έχουν δείξει ότι η Merkel δείχνει τις ηγετικές τάσεις που έχει ανάγκη όλη η Ευρώπη -και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ως αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης, τα ποσοστά δημοτικότητάς της έχουν εκτιναχθεί. Το συντηρητικό της κόμμα βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις επειδή συνδυάζει την αλήθεια και τα γεγονότα με τις εκκλήσεις για υπομονή και στήριξη από τον πληθυσμό. Είναι ένα εισιτήριο που της δίνει τη νικη, μέχρι στιγμής.

Αντιθέτως, η στήριξη για το ευρωσκεπτικιστικό AfD υποχωρεί, και το ίδιο συμβαίνει για τους πράσινους, των οποίων η άνοδος στις δημοσκοπήσεις φαινόταν ασταμάτητη από την ημέρα που εμφανίστηκε ο ιός στη Γερμανία. Για την ώρα, η πολωτική μάστιγα που χαρακτηρίζει τη γερμανική πολιτική τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει. Η Merkel, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Olaf Schlz και ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, είναι αξιόπιστοι.

Δεύτερη, ως επακόλουθο αυτής της τάσης στη Γερμανία, στις άλλες χώρες της Ευρώπης οι πολίτες στρέφονται στους ηγέτες τους για επιβεβαίωση. Οι λαϊκιστές ηγέτες οι οποίοι είναι καλοί στο να εκμεταλλεύονται μια κρίση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν έχουν να αναλάβουν καμία ευθύνη καθώς δεν βρίσκονται στην εξουσία, είναι αδέξιοι στο να εκμεταλλευτούν αυτή την θανατηφόρα κρίση.

Όχι ο Victor Orban. Έχοντας ως δικαιολογία τον κορονοϊό, ο Ούγγρος πρωθυπουοργός έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Βουλή, που κυριαρχείται εντελώς από το κόμμα του Orban, Fidesz, πέρασε ένα νομοσχέδιο στις 30 Μαρτίου που του επιτρέπει να κυβερνά με διατάγματα. Η Δημοκρατία έχει σχεδόν ανασταλεί σε μια χώρα που είναι κράτος μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εάν ο Orban μπορεί να εκμεταλλευτεί την πανδημία για δικούς του πολιτικούς στόχους, δεν υπάρχει λόγος οι άλλοι ηγέτες να μ ην προσπαθήσουν το ίδιο. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς η ΕΕ και η Merkel θα αντιδράσουν σε αυτή την καταφανή αμφισβήτηση των δημοκρατικών κανόνων.

Η τρίτη πτυχή αυτής της κρίσης είναι το πώς το κράτος, η τεχνολογία πληροφοριών και η τεχνητή νοημοσύνη θα αμφισβητήσουν το φιλελεύθερο αφήγημα.

Είτε είναι δημοκρατικές είτε απολυταρχικές χώρες, ο κορονοϊός έχει βάλει το κράτος στη θέση του οδηγού. Οι ηγέτες έχουν συγκεντρώσει σημαντικές εξουσίες. Όλο και περισσότερο, με την Κίνα και τη Νότια Κορέα να δείχνουν τον δρόμο, προκειμένου να περιοριστεί ο ιός, οι αρχές αναπτύσσουν συστήματα για να παρακολουθούν ανθρώπους με διάφορα apps.

Το ρολόι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω αυτές τις τεχνολογικές αλλαγές. Είδαμε πώς η επιτήρηση και η παρενόχληση αυξήθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ αλλά και στις χώρες της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις μπορούν πάντα να δικαιολογούν αυτά τα πιο αυστηρά μέτρα για λόγους ασφάλειας.

Αλλά εάν οι δημοκρατικές κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη, πρέπει να είναι όσο περισσότερο διαφανείς και υπεύθυνες για το πώς θα χρησιμοποιήσουν το δίκτυο των αισθητήρων που μπορεί “να συντονίσει τις απαντήσεις τόσο των ατόμων όσο και ολόκληρων πληθυσμών σε ένα βαθμό αδιανόητο σε οποιαδήποτε προηγούμενη πανδημία”.

Αλλά έχει να κάνει επίσης με το να είναι οι κυβερνήσεις ικανές και με αυτοπεποίθηση. Αυτό σημαίνει, ότι οι πολίτες και η κοινωνία των πολιτών να διασφαλίσουν ότι το φιλελεύθερο αφήγημα να μπορεί να εφαρμοστεί και να ευημερήσει. Εάν “κλειδωθεί” το φιλελεύθερο αφήγημα, κάτι τέτοιο θα είχε τρομερές συνέπειες για τη λογοδοσία, τη σταθερότητα και τη Δύση.

 

Share This