Σε Eurogroup, ΟΠΕΚ+ και αμερικανική ανεργία παραμένει στραμμένη η προσοχή των επενδυτών, οι οποίοι εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πιέσεις ασκούνται στα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, στον απόηχο και της ανακοίνωσης της βρετανικής κυβέρνησης ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα της παράσχει απεριόριστη ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού.

Η κίνηση αυτή, αν και σαφώς εντυπωσιακή, εγείρει ερωτήματα για την πραγματική κατάσταση της εξάπλωσης της νόσου στη Βρετανία αλλά και για ποια θα είναι η κατάσταση της οικονομίας και φυσικά του πληθωρισμού την «επόμενη ημέρα».

Αποτέλεσμα των παραπάνω ανησυχιών ήταν το σύνολο των ευρωπαϊκών δεικτών είτε να περιορίσουν σημαντικά τα κέρδη τους είτε ακόμη και να γυρίσουν σε αρνητική πορεία, σαφώς δεχόμενοι πίεση και από εσωτερικά προβλήματα, κυρίως αναφορικά με τη συνεχιζόμενη αύξηση τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων από την πανδημία.

Ταυτόχρονα η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη σε τρία σημαντικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σήμερα. Πρώτον η νέα συνεδρίαση του Eurogroup, με τις εκτιμήσεις να μην είναι και τόσο θετικές, καθώς οι διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου παραμένουν, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας ακόμη άκαρπης συνόδου και μετάθεσης των αποφάσεων σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Μέγιστης σημασίας και η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, με ύπαρξη ελπίδων ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για μείωση της ημερήσιας παραγωγής, αλλά με το μεγάλο ερωτηματικό να είναι εάν αυτή θα είναι αρκετή ώστε να διατηρήσει την ανοδική αντίδραση στο πετρέλαιο και να βοηθήσει τον μαύρο χρυσό να ανακτήσει το έδαφος που έχει χάσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο αναμένουν οι επενδυτές είναι η ανακοίνωση των στοιχείων για το ύψος των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠA. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι έχουν ξεπεράσει τα πέντε εκατ., δηλαδή έχει υπάρξει σαφής υποχώρηση σε σύγκριση με τα 6,6 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδας. Πάντως ακόμη και εάν αυτή η «θετική» εξέλιξη επαληθευθεί καθίσταται σαφές ότι η απώλεια 15 εκατ. θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ σε διάστημα τριών εβδομάδων δεν είναι και τόσο θετικό σημάδι για την αμερικανική οικονομία.

Στο παραπάνω πλαίσιο ο Euro Stoxx 600 ενισχύεται 0,49%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να σημειώνει κέρδη που ξεπερνούσαν το 1,2%. Στο 0,18% από 2% η άνοδος για τον DAX 30, ενώ κατά 1,9% υψηλότερα (από 3% πριν) κινείται ο FTSE 100.

Σε περιβάλλον πιέσεων παραμένουν τα αμερικανικά futures, με τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street να υποχωρούν από 0,5% έως και 0,8%.

 

 

 

 

 

Share This