Την στιγμή που κατέρρεαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και το κόστος δανεισμού εκτινασσόταν, η ΕΚΤ σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή πορείας ανέλαβε δράση παρά τις ενστάσεις ορισμένων μελών για την αντιμετώπιση των οικονομικών κινδύνων από την πανδημία.

Μια ταχεία επιδείνωση της οικονομίας της ευρωζώνης φοβήθηκαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όταν αποφασίστηκε στις 18 Μαρτίου η σειρά έκτακτων μέτρων, όμως ορισμένα μέλη είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την έναρξη νέων αγορών ομολόγων, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή που οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέρρεαν και το κόστος δανεισμού των πιο αδύναμων μελών της ευρωζώνης εκτινάσσονταν, η ΕΚΤ συμφώνησε σε μία συνεδρίαση αργά το βράδυ της 18ης Μαρτίου να αγνοήσει πολλούς από τους κανόνες που είχε θέσει η ίδια για την παροχή νομισματικής στήριξης και να αγοράσει ομόλογα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ φέτος για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Επρόκειτο για μία αξιοσημείωτη αλλαγή πορείας σε σχέση με έξι μέρες πριν, όταν η ΕΚΤ είχε συμφωνήσει σε μία μικρή αύξηση των αγορών ομολόγων και η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ είχε υποβαθμίσει τότε την κρίση, υποστηρίζοντας ακόμη και ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να βοηθά στο «κλείσιμο των spreads (των διαφορών στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων)».

Όπως αναφέρουν τα πρακτικά «υπήρξε ομόφωνη συμφωνία ότι χρειάζεται τολμηρή και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που δημιουργεί η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», προσθέτοντας οτι «επιφυλάξεις εκφράσθηκαν από ορισμένα μέλη σχετικά με την ανάγκη της έναρξης ενός νέου, ειδικά για τον λόγο αυτό προγράμματος αγορών ομολόγων».

Αν και η ΕΚΤ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις νεότερες μακροοικονομικές προβλέψεις της, η Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί έως και 10% φέτος – η μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί έως τώρα – αν τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου δείχνουν ότι η ΕΚΤ αγόραζε ομόλογα σε ύψος – ρεκόρ, κυρίως ιταλικών ομολόγων.

 

 

 

 

 

Share This