Το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία μοιάζει να έχει αλλάξει μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, στην ερώτηση: «είστε υπέρ του να δοθεί βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την επιδημία όπως η Ιταλία και η Ισπανία» οι απαντήσεις είναι καταφατικές στο 68% των ερωτώμενων.

Οι απαντήσεις ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν οι ερωτώμενοι δείχνουν ότι μόνο οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) δεν επιθυμούν να δοθεί βοήθεια στις πληττόμενες χώρες του νότου: «ναι» λέει μόνο το 28%. Μεταξύ των ψηφοφόρων των υπολοίπων κομμάτων η στήριξη στη βοήθεια του Νότου με ευρωπαϊκά χρήματα κυμαίνεται από 61% στο FDP και 68% στους Χριστιανοδημοκράτες, ως 85% μεταξύ των ψηφοφόρων των Πρασίνων. Οι σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόροι είναι υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με ποσοστό 74%, ενώ οι ψηφοφόροι του Αριστερού Linke λένε ναι στη βοήθεια με ποσοστό 78%.

Το ερώτημα της δημοσκόπησης δε διευκρινίζει τι τύπου βοήθεια θα προτιμούσαν, ωστόσο φανερώνει μια μετατόπιση της κοινής γνώμης σε σχέση με την προηγούμενη κρίση χρέους του 2012.

 

Share This