Μετά τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργούνται σε όλο το φάσμα της Οικονομίας, σηματοδοτώντας ύφεση που μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει φέτος και το 3%, βάζουν αναγκαστικά στον πάγο την κανονικότητα στη ροή των αποπληρωμών δανείων και αναγάγουν σε προτεραιότητα τη διάσωση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έδειξαν τα πρώτα αντανακλαστικά στην “λαίλαπα” του κορωνοϊού, απευθυνόμενες στους έχοντες δάνεια ενήμερα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Για τους δανειολήπτες που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, πρότειναν εξατομικευμένες λύσεις, βασισμένες στο οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις, προσφέροντας τη δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες. Ειδικά για τους δικαιούχους της κρατικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης προχώρησαν αμέσως, κατόπιν επικοινωνίας με το δανειολήπτη, στην αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες, με ισχύ από 1ης Απριλίου.

Δανειολήπτες που επικαλούνται αποδεδειγμένο, σοβαρό και πραγματικό πρόβλημα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, αναστέλλουν κάθε επικοινωνία σχετικά με τυχόν καθυστερούμενες οφειλές για συγκεκριμένο διάστημα. Ταυτόχρονα, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης υπαγορεύουν στους εξωτερικούς συνεργάτες τους (εισπρακτικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία), να εναρμονίσουν απόλυτα την απευθείας επικοινωνία τους με τους δανειολήπτες, ως προς το περιεχόμενο και τη συχνότητά της, με βάση όλα τα παραπάνω.

Ο Απρίλιος δεν φέρνει μόνο κύμα αναστολών δόσεων δανείων και νέων ρυθμίσεων οφειλών, αλλά και “πάγωμα” πλειστηριασμών.

Το black out στην οικονομία από τον κορωνοϊό φέρνει στο επίκεντρο και το ζήτημα της παράτασης της προστασίας στην πρώτη κατοικία. Ο σχετικός νόμος 4605/2019 εκπνέει στις 30 Απριλίου και βούληση της κυβέρνησης είναι να υποβάλει αίτημα στους Θεσμούς για νέα παράταση του νόμου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Share This