Διαψεύδει ο Στέλιος Πέτσας τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ημερομηνίες άρσης των περιοριστικών μέτρων και τονίζει ότι υπάρχει «δύναμη πυρός» για στήριξη της οικονομίας τον Μάιο και Ιούνιο.

Για μακρά «μάχη» με τον κορονοϊό προϊδεάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διαψεύδοντας δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που έκαναν λόγο για εξέταση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μετά τις 27 Απριλίου και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει τα δημοσιονομικά «πυρομαχικά» για να στηρίξει την οικονομία μέχρι και τον Ιούνιο, εάν αυτό χρειασθεί.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή του ενημέρωση, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. «Ήδη, εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ενώ προωθείται η επανάληψή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το συνολικό κόστος των μέτρων αυτών, που ως τώρα έχει υπολογισθεί σε 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα μπορούσε να ανέλθει σε 14 δισ. ευρώ περίπου, δηλαδή σε ποσοστό άνω του 7% του ΑΕΠ.

Ο κ. Πέτσας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ημερομηνίες πιθανής άρσης των μέτρων, τα οποία και χαρακτήρισε ως fake news. Απέφυγε να αναφερθεί σε κάποιο χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών, σημειώνοντας ότι «δεν είναι ώρα συνομωσιολογίας, ούτε ανέφικτων υποσχέσεων».

«Τα μέτρα που παίρνουμε αντιμετωπίζουν την κρίση με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Πρέπει να κρατήσουμε εφεδρείες», τόνισε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης.

Δάνεια από ΕΜΣ χωρίς όρους

Στο ευρύτερο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας εγγράφεται και η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την οποία ο κ. Πέτσας τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχει επέλθει συμφωνία σχετικά με το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συζητείται αλλά η κυβέρνηση «ευελπιστεί ότι οι σχετικές διαφορές θα γεφυρωθούν».

Σχετικά με τις δανειοδοτήσεις μέχρι 2% του ΑΕΠ που συζητείται να μπορεί να λαμβάνει κάθε χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών δέχονται ως μοναδική προϋπόθεση για αυτά τα δάνεια την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού χωρίς άλλους όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις.

Ως γνωστόν, όμως, η Ολλανδία επιμένει να χορηγούνται αυτά τα δάνεια με μνημόνια, γεγονός που προκάλεσε εμπλοκή στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Σχετικά με τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, για τις οποίες ήδη έχει εκδοθεί εγκύκλιος από την Εκκλησία της Ελλάδος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την Εκκλησία και εξετάζονται τα θέματα που αφορούν το ωράριο λειτουργίας των εκκλησιών, ώστε να γίνουν διευθετήσεις που θα αποτρέψουν συνωστισμό, αλλά, ταυτόχρονα, θα δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον βγαίνει για τους λόγους που επιτρέπονται να μπορεί να ασκήσει και ατομική προσευχή.

 

 

 

 

 

 

Share This