Η Τράπεζα της Αγγλίας θα «τυπώσει» νέο χρήμα για να χρηματοδοτήσει απευθείας τις πρόσθετες ανάγκες δαπανών της βρετανικής κυβέρνησης σε προσωρινή βάση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, επιτρέποντας έτσι στο Υπουργείο Οικονομικών να παρακάμψει την έξοδο στην αγορά ομολόγων.

Η κίνηση φανερώνει τις τεράστιες ανάγκες σε μετρητά που έχουν προκύψει για τη κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία εκτιμά ότι δεν μπορεί να τις καλύψει άμεσα από την αγορά ομολόγων.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αγορές την Πέμπτη ότι θα αυξηθεί το μέγεθος του τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί στην κεντρική τράπεζα, παραδοσιακά γνωστό ως “Ways and Means Facility» που κανονικά ανέρχεται σε μόλις £ 400 εκατομμύρια.

Ο λογαριασμός θα αυξηθεί σε ποσό που δεν ανακοινώθηκε, επιτρέποντας βραχυπρόθεσμα στους υπουργούς να δαπανούν περισσότερο χωρίς να εξετάζουν αν τα έχουν και χωρίς να χρειαστεί να χτυπήσουν την πόρτα των αγορών για δανεικά.

Το 2008, μια παρόμοια κίνηση αύξησε τον συγκεκριμένο λογαριασμό χρηματοδότησης στα 20 δισ. στερλίνες.

Αυτή η άμεση νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης θα είναι «προσωρινή και βραχυπρόθεσμη», δήλωσε το βρετανικό ΥΠΟΙΚ.

 

Share This