Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι πολύ λίγα από τα 189 κράτη – μέλη του ΔΝΤ δεν θα υποστούν τις συνέπειες της χειρότερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από τη δεκαετία του 1930. Η Kristalina Georgieva σημείωσε ότι η ξαφνική έναρξη της πανδημίας του Covid-19 σημαίνει ότι οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία θα είναι αρνητικές, όταν δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα – και υπάρχει ο κίνδυνος ότι ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ακόμη χειρότερος από ό, τι αναμένεται.

«Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση όπως καμία άλλη» δήλωσε η Georgieva. Μόλις πριν από τρεις μήνες, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 3,3% φέτος, αλλά η Georgieva δήλωσε τώρα πως «ο Covid-19 έχει διαταράξει την κοινωνική και οικονομική μας τάξη με ταχύτητα αστραπής και σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί. Ο ιός προκαλεί τραγικές απώλειες σε ζωές και ο αποκλεισμός που απαιτείται για την καταπολέμησή του έχει πλήξει δισεκατομμύρια ανθρώπους».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «εξαιρετική αβεβαιότητα» σχετικά με το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης. Πρόσθεσε ότι είναι ήδη σαφές πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα παρουσιάσει έντονα αρνητικές επιδόσεις το 2020. «Στην πραγματικότητα, αναμένουμε τον χειρότερο οικονομικό αντίκτυπο από τη Μεγάλη Ύφεση» σημείωσε.

 

 

 

 

Share This