Ακόμη μία ομάδα συμπολιτών μας εντάσσεται στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων που πλήττονται από κορωνοϊο. Πρόκειται, όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, για τους ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία (sickle cell anemia ή drepanocytosis), μια κληρονομική ασθένεια που μεταβιβάζεται από τους γονείς στα παιδιά. Να σημειωθεί ότι έχουν την συγκεκριμένη ασθένεια παρουσιάζουν τα κλασικά συμπτώματα της αναιμίας: ζαλάδα, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, μικρότερη αντοχή και λιποθυμική τάση η οποία μπορεί να φτάσει έως την λιποθυμία (η αναιμία αναγνωρίζεται από το ωχρό χρώμα του δέρματος και των επιπεφυκότων του ματιού.

Η απόφαση, όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σχετικό ερώτημα, η απόφαση ελήφθη μετά από πρόσφατο θάνατο ασθενή από κορωνοϊό που έπασχε από δρεπανοκυτταρική αναιμία. Πρόκειται για 42χρονο που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και έχασε τη μάχη που έδινε για να κρατηθεί στη ζωή την περασμένη Τρίτη 7 Απριλίου.

Παρά το γεγονός ότι με την από 24/3 επιστολή του στον πρωθυπουργό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία (ΣΥΠΠΑΔΡΕΜΙΑ) ζητούσε να συμπεριληφθούν και οι ασθενείς αυτοί στις ευπαθείς ομάδες των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπορούσαν να απουσιάζουν δικαιολογημένα «με ειδική άδεια για το χρονικό διάστημα ισχύος έκτακτων μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» ως ανήκοντες στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από κορωνοϊό, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Να σημειωθεί ότι στις ευπαθείς ομάδες μετά και την σχετική επέκταση με την από 18/3 ΚΥΑ, συμπεριλαμβάνονται οι:

1.2. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια.

1.4. Καρκινοπαθείς υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με νέα ΚΥΑ θα προστεθούν και όσοι πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία.

 

 

 

Share This