Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των μελών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα αναφορικά με το προωθούμενο διαφημιστικό πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Η καμπάνια της εκστρατείας κατά του κορονοϊού όπως ενημέρωσε ο κ. Πέτσας ορίζεται σε δύο φάσεις:

Η Α’ φάση: Η μετάδοση δωρεάν μονόλεπτων μηνυμάτων σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, προβλέφθηκε μέσω ΠΝΠ και προέβλεπε ότι όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ήταν υποχρεωμένοι να μεταδίδουν δωρεάν τα συγκεκριμένα μηνύματα.

Η Β’ φάση: Εφόσον εξακολουθεί ο άμεσος κίνδυνος του κορονοϊού δίνεται η δυνατότητα εντατικοποίησης της εκστρατείας με τη δημιουργία επικοινωνιακού υλικού διάρκειας άνω του ενός λεπτού για τα μέσα της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, μακέτες για περιοδικά ή και αφίσες. Πρόκειται επομένως για την αγορά χρόνου στα ΜΜΕ ανάλογα με την προβολή και μετάδοση των εν λόγω μηνυμάτων.

“Η εκστρατεία αυτή διαφοροποιείται από τη φάση Α και η συνολική δαπάνη της δεν μπορεί να υπερβεί τα 11 εκατ. ευρώ για τη μετάδοση σε έντυπα, τηλεοπτικά, διαδικτυακά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, τόνισε ο κ. Πέτσας.

“Η ενημέρωση των πολιτών είναι η βέλτιστη άμυνα της Πολιτείας απέναντι σε ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα fake news” τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενημερώνοντας την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαχείριση των κονδυλίων ενημέρωσης για τον κορονοϊό, κατόπιν αιτήματος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα φάση ενημέρωσης των πολιτών, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αυτή δεν σταματά στο τέλος Απριλίου. Αντίθετα, τώρα θα μπούμε στην πιο δύσκολη φάση της, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: Η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη. Δεν θα γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Η έναρξη της επιστροφής εξαρτάται από όλους μας, διότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης, θα διασφαλίσουμε ότι στη περίοδο μετάβασης στην κανονικότητα, οι Έλληνες θα ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα: Έχουμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε πρόγραμμα με στοχευμένα μηνύματα, για διαφορετικές κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, για διαφορετικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, «καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη».

Σχολιάζοντας μάλιστα την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος της εκστρατείας ενημέρωσης που, όπως o κ. Πέτσας παρατήρησε, ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί στο 0,16% του συνόλου των μέτρων και δεν προβλέπει εκπτώσεις στις εταιρείες που θα την αναλάβουν, σημείωσε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι το πεδίο της υγείας και ασφάλειας των πολιτών δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Στα θέματα αυτά, οι αντιπολιτευτικές κορώνες πρέπει να μπαίνουν στην άκρη».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί για τον περιορισμό των συνεπειών πανδημίας. Γνώμονάς μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών καθώς έχει ανεκτίμητη αξία κάθε ζωή, που σώζεται, καθώς και η απόλυτη διαφάνεια στα χρήματα των φορολογουμένων, επανέλαβε. Απαντώντας στο ζήτημα της αναβολής της υποχρέωσης πληρωμής της ετήσιας δόσης των τηλεοπτικών αδειών, που επίσης έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε: Το οφειλόμενο ποσό δεν χαρίζεται ούτε διαγράφεται. Η υποχρέωση πληρωμής της δόσης για το 2020 απλώς μετατίθεται χρονικά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα την καταβάλουν, ενώ η φετινή δόση θα επιμεριστεί στις δόσεις των επόμενων ετών. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, λόγω της πανδημίας καταγράφηκε μείωση των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, «οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας». Η σχετική πρόβλεψη αφορά όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της πολυφωνίας και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Η διάταξη δεν προβλέπει απαλλαγή, διαγραφή ή έκπτωση πληρωμής από συνολικό τίμημα απόκτησης της άδειας. «Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπόχρεες για το σύνολο ποσού της άδειας, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ». Έφερε μάλιστα το εξής παράδειγμα: Ένα κανάλι που έχει καταβάλει δύο δόσεις (2χ3,5κ) δηλαδή 7 εκατ., έχει υποχρέωση να καταβάλει τα υπόλοιπα 28 εκατ. σε 7 δόσεις αντί 8, δηλαδή, αντί να καταβάλει δόση 3,5 εκατ. θα πληρώνει από τον επόμενο χρόνο, 4 εκατ. ευρώ ανά δόση.

Για την κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, η διαφύλαξη της πολυφωνίας, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο, ιδιαίτερα σήμερα που οι σταθμοί συμβάλλουν σημαντικά στην ενημέρωση για τα μέτρα και επιπλέον ψυχαγωγούν τους πολίτες επειδή “μένουμε σπίτι”. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε εάν συμφωνούμε όλοι ότι η ενημέρωση μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές; Εύχομαι να μην υπάρχει κανείς που δεν κατανοεί αυτή την αυτονόητη αλήθεια και «παρακαλώ να διευκρινιστεί ιδίως από της αξιωματική αντιπολίτευση. Εάν κάποιοι αμφισβητούν την ανάγκη ενημέρωσης, αναρωτιέμαι ποια είναι η επιδίωξή τους.. Να μην κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης; Να αφήσουμε τους πολίτες στο σκοτάδι άγνοιας; Να τους αφήσουμε στην παραπληροφόρηση των “fake news”, της ανεύθυνης σπερμολογίας, των αβάσιμων φημών και των θεωριών συνωμοσίας; Δεν καταλαβαίνουν ότι όταν δεν υπάρχει ενημέρωση, θεριεύουν η ανασφάλεια, ο φόβος και ο πανικός; Τι θέλουν; Να παίξουμε κορώνα-γράμματα τη ζωή και υγεία των πολιτών; Χωρίς οργάνωση και στόχους; Είναι δυνατόν να βάζουν τις κομματικές επιδιώξεις πάνω από το συλλογικό καλό;».

“Εμείς τόνισε ο κ. Πέτσας, δεν κάνουμε επιλεκτικές ή χαριστικές ρυθμίσεις, ούτε εκμεταλλευόμαστε την παρούσα κρίση για να ελέγξουμε τους “αρμούς της εξουσίας”, όπως είπε ο κ. Τσίπρας. “Μόνο μας μέλημα είναι να συμβάλουμε σε ομαλή λειτουργία κάθε υγιούς επιχείρησης, θέλουμε η έξοδος από την κρίση να γίνει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους εργαζόμενους, την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Ο δικός μας δρόμος είναι καθαρός και οδηγεί σε έξοδο από την πανδημία με ασφάλεια, ώστε να βγούμε όλοι μαζί από την καραντίνα, αισιόδοξοι δυνατοί και ενωμένοι”, κατέληξε.

Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε:

“Εάν κάναμε διαγωνιστικές διαδικασίες θα είχαμε αποτέλεσμα σε 6-8 μήνες. Καταλαβαίνουμε πιστεύω όλοι τι σημαίνει αυτό και γιατί ήταν απαραίτητη η άμεση αντίδραση. Εμείς πήραμε την ευθύνη της ανάθεσης σε μια μεγάλη εταιρία που μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο το οποίο αφορά και τα περιφερειακά ΜΜΕ. Δεν είμαστε εδώ για να κρυβόμαστε”.

“Γιατί να μην κάνει το κράτος την καμπάνια, γιατί να πάτε σε ιδιώτη;” αντέτεινε αμέσως ο  από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού η εταιρία Initiative θα λάβει μόνο την προμήθεια 3% ενώ τα τιμολόγια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα πάνε στο υπουργείο Οικονομικών. “Δεν θα τιμολογούνται στην εταιρία αλλά στο ΥΠΟΙΚ. Στο τέλος ασφαλώς θα έχετε μια πλήρη εικόνα για το τι πήρε ποιος με διαφάνεια” τόνισε ο κ. Πέτσας. “Ο ανάδοχος θα φτιάξει το πλάνο, θα το ελέγξουμε και μετά θα προχωρήσει η υλοποίηση”.

 

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ζήτημα δημοκρατίας, χαρακτήρισε τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στην ενημέρωση του ελληνικού λαού, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σήμερα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συνεδριάζει με αντικείμενο την πίστωση για την επικοινωνιακή και ενημερωτική καμπάνια κατά του κορονοϊού.

«Το θέμα της ενημέρωσης είναι σημαντικό, όπως σημαντικό είναι να τηρούνται οι αρχές διαφάνειας. Βεβαίως υπήρξαν αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, στα όρια των προβλέψεων του Συντάγματος. Σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται βεβαίως πολυφωνία, πληροφόρηση, πλουραλισμός. Υπήρχε έτοιμο σχέδιο από τη ΓΓ Τύπου, για την υποστήριξη του Τύπου, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ΜΜΕ, που σε αυτή τη φάση μπορούν και πρέπει να λειτουργούν. Αυτό το σχέδιο μπήκε στην άκρη», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και επισήμανε ότι «η αρμοδιότητα αυτή δόθηκε σε μια εταιρεία, χωρίς να έχει καταστεί σαφές, με ποια διαδικασία ορίστηκε ανάδοχος του έργου διαχείρισης του κονδυλίου για τα ΜΜΕ, με συνέπεια να μην αναγράφονται στη Διαφάνεια τα μέσα στα οποία δίνονται τα ποσά, ποια ποσά δίνονται και με ποια κριτήρια».

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει διευκρινίσεις και αναφορικά με την αναστολή της δόσης, που πρέπει να καταβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τις άδειες που πήραν. Επισήμανε εξάλλου ότι, η πίστωση για την ενημερωτική καμπάνια μαζί με το κονδύλιο για τους περιφερειακούς σταθμούς, φθάνουν το ποσό των 45 εκατομμυρίων και γι΄αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα ενημέρωσης και διαφάνειας για τη διάθεση αυτών των κονδυλίων.

«Ακούμε περί πλουραλισμού και πολυφωνίας, αλλά πόσο οι πολίτες άκουσαν την αντιπολίτευση, τις ενστάσεις, την κριτική, τους εργαζόμενους, τις συναινέσεις ή τις αντιπαραθέσεις; Επί παραδείγματι η Βουλή λειτουργεί. Πείτε μου σε ποια διάρκεια δελτίου, ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός για τις προτάσεις, τις ενστάσεις των κομμάτων; Ποιος χρόνος διατέθηκε από τα ΜΜΕ για τη μετάδοση των αναλυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν σε διακαναλική συνέντευξη; Την ίδια ώρα κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η ύφεση», παρατήρησε ο Νίκος Βούτσης και ζήτησε ακρόαση και από το ΕΣΡ για να διακριβωθεί κατά πόσο μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητα που έχει για την τήρηση του χρόνου που πρέπει να διατίθεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς για την προβολή των θέσεων των πολιτικών κομμάτων.

Στο κλίμα αυτό, ο Νίκος Βούτσης, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, συγκεντρωτικά στοιχεία για τα ενημερωτικά προγράμματα, κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου. «Θα δείτε ότι είναι ανατριχιαστική η εικόνα. Υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα. Το κυβερνητικό αφήγημα. Σεβαστό ότι υπάρχει αυτό το αφήγημα αλλά έχει καταργηθεί απολύτως η πολυφωνία, η αντιπαράθεση, η σύνθεση, η συναίνεση», είπε ο κ. Βούτσης και προσέθεσε: «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί, με μεγάλη αγωνία, όλες τις εκφάνσεις και πλευρές της κρίσης. Αυτός ο χώρος, ο χώρος της ενημέρωσης δεν μπορεί να χειραγωγείται, δεν μπορεί να αποκρύπτει».

Η θέση του ΚΙΝΑΛ

Υπέρ της ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης και των εργαζομένων τους, αλλά με μέτρα που θα αποφασιστούν από διακομματική επιτροπή, τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά την ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας σχετικά με το κονδύλι ύψους 11 εκατ. ευρώ για την διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε στο Σπίτι». Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει σοβαρή στήριξη των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, ζητώντας να δοθεί το 30% από το κονδύλι για τη στήριξη τους.

«Το ζήτημα της κρίσης από τη πανδημία του κορονοϊού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με στείρους αντιπολιτευτικούς λαϊκισμούς από όπου και αν προέρχονται. Εμείς λέμε όχι στις πολιτικές σκοπιμότητες όχι στην εργαλειοποίηση της κρίσης. Λέμε ναι στην υπεύθυνη δράση και δράση όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου. Όπως είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, «η υπεύθυνη ενημέρωση είναι απαραίτητος όρος για τη κοινωνία, ώστε να συγχρονιστεί με αυτό που όλοι επιδιώκουν και φαίνεται να υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης» και πρόσθεσε ότι «εμείς λέμε ναι στη πλουραλιστική ενημέρωση με διακομματική συνεννόηση όμως».

Η θέση του ΚΚΕ

«Είναι φυσικά σημαντικό στοιχείο η ενημέρωση των πολιτών από την πολιτική προστασία, αλλά η ενημέρωση, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες, πρέπει να αφορά και τα μέτρα που οφείλει να παίρνει το κράτος για τη δημόσια υγεία και την κάλυψη των αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας. Θέλουμε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, ειδικά για τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένου ότι είναι μεγάλες οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από το κράτος», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο την επικοινωνιακή-ενημερωτική καμπάνια στα ΜΜΕ, για τα μέτρα πολιτικής προστασίας.

«Δεν υπήρξε ενημέρωση σε ποια Μέσα και με ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή της δαπάνης. Το κράτος οφείλει να ενημερώνει τον ελληνικό λαό και δεν πιστεύουμε ότι η ενημέρωση αυτή πρέπει να γίνεται με όρους διαφημιστικής καμπάνιας», είπε η βουλευτής και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο για να προβάλλονται δωρεάν αυτά τα μηνύματα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κατανοούμε ότι σε τέτοιες κρίσεις πλήττεται και κομμάτι του Τύπου αλλά θα μπορούσαν να προβλεφθούν άλλα μέσα για τη στήριξη της λειτουργίας του και των εργαζομένων», είπε η Μαρία Κομνηνάκα και πρόσθεσε: «Δεν διασφαλίζεται η πολυφωνία, αφού ο χρόνος που διατίθεται στην αντιπολίτευση είναι πολύ περιορισμένος για τις θέσεις της, όπως περιορισμένος είναι ο χρόνος που δίνεται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη αλλά έχει εξαφανιστεί η φωνή τους, αναφορικά με τις ανάγκες του συστήματος. Δεν μπορεί τα μηνύματα του κράτους να μεταδίδονται με όρους διαφήμισης και δεν πρέπει να αφήνονται χαραμάδες για αμφισβητούμενες συναλλαγές και να δημιουργείται έδαφος για να δημιουργούνται ερωτηματικά για τέτοιες δαπάνες».

 

Share This